Домът винаги е бил мястото, което свързваме със сигурност, удобство, комфорт, защита и спокойствие. Хората го асоциират с много повече от място за живеене. В последно време все по-често нашият дом се превръща в работно място, място за тренировки, място за учене и място, на което да прекарваме повече време със семейството си.

Нека започнем с това, какви са основните предимства, които изтъкват нашите клиенти за работата им от вкъщи:

Времето започва да работи за нас

Един от основните проблеми в забързаното ежедневие на всеки е, че времето никога не е достатъчно. Работата от вкъщи спестява между 1 и 2 часа дневно в пътуване до работното място, които могат да се използват за почивка, медитация, спорт, кафе с приятели или др.

Повишава се концетрацията ни

Голяма част от хората твърдят, че когато работят от вкъщи, концентрацията им се повишава значително и това води да постигането на по-добри резултати за по-кратки срокове. Също така, провеждането на онлайн срещи е по-структурирано и в рамките на работния ден могат да се проведат по-голям брой служебни разговори.

Околната среда

Нека да помислим и за околната среда. Всички климатични промени, на които сме свидетели през последните години, имат ясно и логично обяснение. Транспортът с автомобил е един от основните замърсители на въздуха и околната среда. Работата от вкъщи допринася за намаляването на въглеродния отпечатък върху нашата планета.

Във връзка с тенденциите за нарастващ брой хора, които работят от вкъщи, искаме да ви представим 4 практични идеи за интериорен дизайн на „Home Office“:

Правилно разпределение на пространствата

Едно от най-важните неща е да направим ясно функционално разделение на пространствата в нашия дом. Какво имаме предвид? Трябва ясно да разграничим пространствата за почивка, работа, хранене и спане. По този начин нашият мозък ще различава отделните зони и ще съумее ефективно да се възползва от тях. Също така, ще имаме ясна граница между работно място и зона за отдих и релакс.

Осветление

От ключово значение за комфорта на обитаване е подходящото осветление.  Най-добрата светлина е естествената, но има голямо значение от къде се осветява работното място. Важно е тя да не е срещу вас, защото ще блести в очите ви. Ако е в гръб ще осветява екрана ви и ще затрудни работата. Ние съветваме светлината да идва отстрани. Това е най-комфортното решение за очите ви и в зависимост от това с коя ръка пишете, светлината е препоръчително да влиза от обратната страна.

Избор на мебели

Мебелите са основен елемент от интериорния дизайн на вашия домашен офис. Ние съветваме да не правите компромис с тях. Заложете на качеството, защото ще прекарвате значително време в седнала поза. Внимавайте много при избора на стол и на бюро. Опитайте се столът да бъде ергономичен и да държи кръста ви изправен. За бюрото също препоръчваме да се подбере внимателно и да се консултирате се със специалисти за неговата височина, дълбочина и широчина. Тя се определя на база вашето телосложение и в какво се изразява работата ви.

Избор на правилните цветове 

Цветовете са този елемент, който оказва най-голямо влияние на вашето подсъзнание. Изборът на определни цветове може да промени вашето настроение и производителност на работа. Многобройни проучвания показват, че жълтото и оранжевото могат да подпомогнат за увеличаването на енергията ви. Синият цвят влияе върху това да сме по-фокусирани. Зеленият цвят създава усещане за комфорт, спокойствие и стимулира творчеството.

Източник: https://3archdesign.bg/