23
фев.

5 начина да внесете тъмни цветове в банята си

5 начина да внесете тъмни цветове в банята си

Черното е сериозен, но елегантен цвят, който придава сила, стабилност и впечатляващ стил на всяка стая. Но в по-малки пространства, каквато е банята, може да бъде малко по-сложно да се използва. Това е така, тъй като черното може лесно да „изяде“ цялата светлина в една стая и да я направи прекалено мрачна, дори готическа.

Това обаче може да бъде променено. Черното може да се използва красиво във всяка стая, включително и в банята, дори и да е малка. За да ви го докажем, тук ще разгледаме няколко техники и идеи за добавяне на смело, красиво черно в пространството на вашата баня.

А за професионалното им изпълнение и качествения краен резултат, се доверете на доказаните професионалисти в ремонта на банята, регистрирани в нашия сайт.


Не се отказвайте от светлите нюанси

Не се отказвайте от светлите нюанси

Един от начините за използване на черно в банята, без да се “задушава” пространството, е да го включите в детайли и контрастни елементи, а не да го употребявате като основен цвят.

Трикът за използване на тъмни нюанси в интериора на банята е да балансирате количеството тъмно и светло. Например:

 • Заложете на тапет или плочки за стена, които съчетават поравно в себе си и черно, и бяло. 
 • Друг вариант е да използвате изцяло тъмни плочки, но само до половина на стената или пода. Така светлата част на стената ще балансира тъмната.
 • Прекрасен начин да внесете черно в по-светла баня е и като се спрете на тъмна лампа, мивка или шкаф.

Добавете по-закачливи детайли

Добавете по-закачливи детайли

Понякога трикът, който трябва да приложите при използването на черно в банята, е да добавите интересни, цветни детайли, за да избегнете потенциалния мрак. А ето и как да го направите:

 • Заложете на тапет с по-интересен и разчупен модел.
 • Изберете цветни аксесоари, като шарени килими за баня, кърпи, плетени кошници и дори растения.
 • Най-важно в този случай е да не претрупвате с предмети мястото около мивката и самата нея. Идеята е тя да събира и балансира тъмната обстановка, а не да се създава клаустрофобично чувство. Това се постига като банята се остави отворена и неокупирана от различни вещи и декорации.

Заложете на повече елегантност

Заложете на повече елегантност

Няма съмнение, че черното е цветът на елегантността. Затова когато мислите за черна баня се опитайте да си я представите така, както бихте си представили елегантна официална черна рокля. С какви аксесоари бихте я съчетали? От какво се нуждае тоалетът, за да бъде наистина изключителен, а не просто поредната малка черна рокля?

 • Мислете за металните части в банята ви като за бижу, което да се превърне в неин акцент. Розовото злато се откроява по изключително красив начин и изпъква над черното. Резултатът – едно наистина елегантно пространство. А модерните минималистични форми разкриват тези характеристики повече. 
 • Не забравяйте, че когато става дума за черно, по-малкото често е по-добре. Няколко по-светли кътчета, които да контрастират на тъмнината, също изпълняват функцията на бижу в банята. 

Обърнете специално внимание на осветлението

Обърнете специално внимание на осветлението

Когато се спирате на напълно черна баня, трябва да обърнете по-специално внимание на едно нещо и това е осветлението. Фокусът върху неговото подобряване може да допринесе за това преобладаващото черно да стане по-ефирно и нежно.

 • Лесен трик, с който да допринесете за приветливостта на банята ви, е да оставите тавана бял. Така ще се създаде приятен контраст, който заедно с осветителните тела ще допринесе за по-светла и предразполагаща атмосфера.
 • За още повече пъстрота, сложете по стените цветни декорации. Това ще бъде чудесен щрих, който също ще допринесе за приветливостта на банята.


Черното е винаги актуално

Черното е винаги актуално

Черното е цвят, който винаги ще бъде актуален. И понякога най-доброто решение е да аранжирате банята си изцяло в този нюанс. А това е един стилен, красив и много дързък избор. Ако сте решили банята ви да изцяло тъмна, то не забравяйте да сложите подходяща украса.

 • Букет от бели цветя, аксесоари по парапета на прозореца (ако имате такъв) или пък просто малки акценти около мивката, ще направят помещението да изглежда завършено, кокетно и зашеметяващо.
 • Чудесна и закачлива идея е да изберете подови плочки с по-интересен дизайн. Така ще създадете повече лекота в помещението и то няма да е потискащо. 
 • Заложете на контрастни елементи, които да допълват атмосферата в банята ви. Душ панел, вана или кабина в бял цвят са страхотно решение, за да направите помещението уникално. 

Ако сме ви вдъхновили да промените банята си, не се колебайте да предприемете нужните действия за подобряването й!