04
юли

10 Правила при проектирането на интериорен дизайн за офиса

Модерен интериор от Моми Студио

Когато става дума за интериорния дизайн на офиса, смело можем да кажем, че той никога не е играл по-съществена роля в успеха на бизнеса както днес. В световен мащаб с всяка година се въвеждат нови технологии и тенденции в интериора на офиса. Трудно можем да кажем, че има точно определени правила или инструкции за това как да проектирате точно пространството на офиса, защото е строго индивидуално и това, което е подходящо за едно може да бъде напълно неподходящо за друго помещение.

С помощта на тези няколко предложения вие ще можете не само да се радвате на по-красив и стилен интериорен дизайн, но и да извлечете максимума от пространството.

1. Бюджет

Първият и най-важен фактор, от който зависи цялостния проект за оформлението на вашия офис е бюджетът. Преди да започнете трябва да сте наясно, че ще трябва да планирате разходите – от мебелите, офис оборудването и работните места до декорацията. Много е важно да знаете предварително с какъв бюджет разполагате, за да планирате как да го разпределите.

2. Разпределение на пространството

Друг изключително важен елемент е как правилно ще разпределите пространството. За да ви бъде по-лесно, вземете един лист хартия и опитайте да скицирате кое, как и къде си представяте, за да може, след като го визуализирате да добиете по-добра представа. Бъдете креативни и мислете извън общите рамки. На практика пред вас няма ограничения. Можете да правите всичко, което сметнете за добре, за да създадете гъвкава офис среда.

3. Определяне на зоните

При планиране на интериорния дизайн на офиса е важно да предвидите предварително какви различни по своята функционалност и цел зони ще има в пространството. Помислете дали ще има и къде ще бъдат заседателни зали, кабинети, приемна, кухня, стая за почивка и други.

4. Работно пространството

По-последни тенденции, все повече се залага на отворени работни пространства, такива, при които се насърчава сътрудничество, иновации и творчество.

5. Благосъстояние на служителите

Доказано е, че интериорния дизайн на офиса подобрява благосъстоянието и производителността на хората. Ще трябва да обърнете внимание на някои неща като осветлението било то естествено или изкуствено, пречистващи въздуха инсталации, системи за отопление и охлаждане, зони за почивка и отдих.

6. Осветление

Научно потвърдено е, че липсата на естествена слънчева светлина оказва силно въздействие върху настроението и производителността на хората. Ето защо е важно, когато проектирате вашия офис да се уверите, че той ще разполага с достатъчно прозорци, които пропускат светлината. Подберете и стилни осветителни тела, които да подхождат на общия интериор, но и ефективно да допринасят за осветеността в помещенията, когато естествената светлина недостига.

7. Мебели

Те са друг изключително важен елемент от интериорния дизайн на офиса и всеки дизайнер ще ви посъветва да избирате качествени и комфортни мебели, които ще издържат много по-дълго време. Хората, които предпочитат да купуват бюджетни мебели в един момент ще имат проблеми с тях, тъй като се влошават и износват много по-бързо. Освен това некомфортните мебели създават здравословни проблеми като болки в гърба, лоша стойка и общ физически дискомфорт.

8. Съхранение

Изключително важно е да вземете предвид мястото за съхранение, когато планирате дизайна на офиса си. Ако мястото е ограничено помислете за шкафове и рафтове разположени вертикално на стените.

9. Изберете правилните цветове

Това е един също много важен елемент, към който трябва да се подходи отговорно. Изборът на определени цветове имат ефект върху настроението и производителността на служителите. Ако искате да мотивирате своя персонал, заложете на жълти и оранжеви нюанси, за да увеличите енергията, сини – за да подобрите фокуса или зелени, за да създадете усещане за комфорт и спокойствие.

Произведения на изкуството също могат да помогнат за повишаването на настроението и стимулиране на творчеството на служителите.

10. Брандиране

Интериорния дизайн на офиса говори много за името на компанията, която го обитава. Всеки добър дизайнер знае това и ще ви посъветва да се фокусирате именно върху създаването на пространство, което има определена атмосфера и излъчва послание, отговарящи на културата на вашата компания. Добре е пространството да бъде гъвкаво до известна степен, за да позволи структурни промени, ако са необходими в бъдеще.

Източник: www.grandecor.bg/интериор