17
окт.

Топ 10: Правила на интериорния дизайн

Вероятно сте чували поговорката, че първо трябва да знаете правилата, преди да предприемете каквито и да било действия. Всички ние променяме интериорния дизайн на апартаментите си от време на време, за да го актуализираме с някои нови аксесоари. В днешната статия на Ви представяме 10 правила за интериорен дизайн, които трябва да знаете, за да може той да работи за вас.

1. Планирайте предварително

Планирайте проекта си, преди да започнете и е по-вероятно да останете доволни от крайния резултат. Това означава да направите списък. Изрежете или откъснете от списания и брошури снимки на стаи, които харесвате, цветове и платове, които ви харесват, и изображения на мебели и аксесоари, които са привлекателни.  Вземете един лист и напишете всичко това.

2. Смесете старо и ново

Искате декорът във вашия дом да отразява кои сте, вашите интереси и страсти, и да бъде личен за вас. Това означава да създадете дом, който да изглежда така, сякаш е еволюирал органично. Смесете старо и ново, съвременно с традиционно. Не се страхувайте да опитате нещо ново. Винаги можете да го промените, ако не ви харесва.

3. Използвайте цвета разумно

Не се страхувайте от цвета – той наистина влияе на настроението. Като правило използвайте светли, ярки нюанси в малки пространства, особено ако таваните са ниски. Ако обаче светлината е в недостиг, топъл цвят може да придаде дълбочина на помещението. По-топлите розови стени са по-меки и лесни за възприемане от окото. Тъмносивите цветове изглеждат добре, ако са за прозорци и врати особено от външната страна на къщата.

4. Добавете аксесоари

Новите възглавници, килими, лампи, могат да помогнат за хубавия вид на стаята. Двойки предмети – лампа от двете страни на леглото, зашеметяваща възглавница от всеки край на дивана, свещници от двата края на камината – създават симетрия.

5. Използвайте интелигентно осветлението

Не забравяйте осветлението. Светлината в дома ви варира през деня, така че добавете стенни лампи или други такива, за да озарите тъмните ъгли. Добър вариант са прожекторите за четене или подчертаването на специална картина.

6. Винаги измервайте вашето пространство

Преди да добавите някакъв мечтан предмет в количката си, не забравяйте да измерите пространството си. „Мери два пъти, купувай веднъж“ е формулата, към която се придържа Дженифър Джоунс. Обърнете специално внимание на размера на мебелите в стаята.

7. Облечете прозорците

Облечете прозорците правилно и те ще оформят красива гледка или ще скрият лоша. За първото дръжте пердетата дълги, само докосвайки пода. За второто комбинирайте два координиращи дизайна, единия за завеси, а другият за прозрачна щора, която ще пропуска светлина.

8. Създайте слоеве

Избягвайте изкушението да хвърлите всичко в една стая наведнъж. Помислете за вашето конкретно пространство по отношение на слоевете и го изградете чрез цвят, текстура, модел, плат, повърхностни обработки, осветление, снимки, растения и книги. Важно е да го направите с личния си вкус, а не с това, което е в тенденция.

9. Добавете огледала

Огледалата не само добавят светлина и дълбочина в стаята, но и могат да отразяват гледките, визуално да разширяват пространството и могат да работят като герой в стаята. Освен това те са много практични и като цяло са чудесна инвестиция.

10. Фалшива дълбочина

Имате ли ниски тавани? Изберете нископрофилни мебели като дивани и маси за кафе, за да създадете илюзията за височина на помещението. Увеличете това с високи, тънки рафтове за книги, които привличат погледа нагоре и правят стените и прозорците да изглеждат по-високи. Смесването на различни височини по този начин също ще ви помогне да създадете спокойна атмосфера във вашия дом.

Използвайте горните правила на интериорния дизайн, за да сте сигурни, че вашият дом е красиво обзаведен и е вашето спокойно място.

Източник: https://interiordesigners.bg