06
фев.

Интериор и дизайн в скандинавски стил

Обзавеждане и дизайн на жилище в скандинавски стил е сериозно предизвикателство, при което има много детайли, които трябва да бъдат обмислени. Първото и най-важно решение, което ви предстои да вземете е цветовата гама.

Интериор в скандинавски стил

Скандинавският стил в интериора е подходящ за всички онези, които предпочитат семплотата и реда, тъй като това са двете му най-съществени характеристики. Залага се на изчистените линии в мебелировката и множество шкафове и рафтове. Те допринасят всяко едно от помещенията да изглежда спретнато и подредено. Този елегантен и изпълнен с топлина и свежест стил, става известен още през 50-те години на миналия век и продължава да бъде един от най-предпочитаните и днес.

Подхдящи цветове в скандинавски стил

По отношение на цветовата гама, най-често използвани са светлите цветове при декорацията Бялото, светлосивото или прекрасното нежно зелено създават отпускаща и релаксираща атмосфера и правят помещенията светли и просторни.

Много често скандинавците предпочитат всички стени в дома им да бъдат боядисани в бяло, за да подчертаят мебелите и всички останали декоративни елементи.
И въпреки че сдържаните и спокойни цветове са типични за този скандинавски стил, все повече са онези, които са станали по-смели и разчупват този стереотип.

Те започват да използват смели и ярки тонове, стилни графични принтове или дребни аксесоари, които се открояват прекрасно на заобикалящата ги белота.

Мебелировката е изчистена и елегантна, ненатрапваща се. И макар и мебелите да са изработени от масивно дърво, по тях липсват онези натруфени орнаменти, извивки или резби, типични за повечето дървени мебели.

Понякога те могат да бъдат боядисани в топли светлосиви или светлосини тонове, а това е невероятен начин да се откроят в просторните и светли помещения.

Осветелнието в скандинавския стил

Осветлението в скандинавския интериор получава специално внимание.

Множеството полилеи,  стенни и настолни лампи имат опростена форма и обикновено са в цветове, които контрастират на заобикалящата обстановка. А какво е тази прекрасна обстановка без свещници и свещи? Те могат да се видят в почти всяко ъгълче на скандинавския дом.

По отношение на подовите покрития, килимите или изцяло липсват, или са издържани в светли нюанси. Така те затвърждават онази семплота и откритост, каквато създава стилът като цяло.