19
апр.

ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН НА ДЕТСКА СТАЯ

Детската стая е мястото, където децата ни прекарват най-много време докато учат или играят. Интериорът ѝ може да повлияе на настроението на детето, както и да му помогне да се чувства уютно и комфортно в нея. Важно е да се обърне внимание на дизайна на стаята като се вземат предвид вкусовете, предпочитанията, интересите и дейностите, с които обича да се занимава детето. Това може да включва избора на цветове, мебели, декорации и други аксесоари, които да се съчетават добре помежду си и да създадат приятна атмосфера в стаята. Ето няколко съвета за интериор на детска стая, които може да ви бъдат полезни:

  Изберете тема, която вдъхновява детето ви.

  Изборът на тема за детската стая не е никак лека задача, тъй като има изключително много варианти. Трябва да изберем такава, която да отразява същността на детето и да отговаря на интересите му. Ако детето обича филми, можете да изберете тема, която да е вдъхновена от любимия му филм. Най – често срещаните теми на детски стаи за момичета са еднорози, принцеси и русалки. При момчетата – космос, динозаври или любим супергерой. 


Изберете цветова гама, която да съответства на темата

 Розовото и синьото са двата нюанса, които най-често се избират за декориране на детски стаи. Белите нюанси също винаги са добро решение, защото се свързват с чистотата и свежестта. Освен това ни дават възможност да използваме в интериора на детската стая декорации в ярки цветове. 

Ако се колебаете на какви цветове да заложите, съветът ни е да се ръководите от темата, която сте избрали за стаята. Например, ако изберете тема „морски свят“, може да използвате синьо, зелено и бяло. На тема “еднорози” биха подхождали цветове като розово, лилаво, жълто. 

Изберете мебели, които да са функционални и да отговарят на нуждите на детето ви.

Често при избора на мебели за детска стая подценяваме ергономичността и безопасността и се ръководим повече от дизайна (с принцеси или супергерои)

Смяната на мебели през няколко години, понеже децата са ги надраснали или защото им е омръзнал дизайнът не е лека задача, а и от нея страда семейният бюджет. Ако подходим внимателно и изберем правилните мебели, детето ни може да ги използва около 10 – 12 години.

Перфектните мебели за обзавеждане на детската стая трябва да са съобразени както с възрастта на децата, така и с техните нужди. Те трябва да са здрави, ергономични, безопасни, лесни за поддръжка, а цвета и стилът им да се харесват на децата и да пасват на цялостния интериор на стаята.

Изберете декорации, които допълват темата на стаята.

Например, ако сте избрали тема „джунгла“, можете да закачите картина или тапет на животни от джунглата на стената и да поставите растения или плюшени играчки на животни, които се срещат там.

Осветлението

Не забравяйте да изберете подходящо осветление  за детската  стая. Необходимо е да се съсредоточите върху възрастта, режима и дейностите, на които детето отделя най – много време. Това ще ви позволи да направите оптимален избор за вида на лампите, мощността и правилното им местоположение. 

В детската стая всичко трябва да бъде внимателно обмислено и предвидено предварително, защото родителите са отговорни за комфорта и безопасността на стаята, в която расте детето им.