03
авг.

Идеи и съвети за детската стая

Спомняте ли си как е изглеждала вашата детска стая навремето? Предполагаме, че не е била много колоритна и с обособени зони за игра? Детската стая всъщност е място, където вашето дете не само живее и играе, но и развива своята творческа и креативна страна. Това е мястото за „всичко“ за най-младите членове на семейството, където те ще се чувстват уютно.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Важно е, детската стая да бъде правилно зонирана в зависимост от възрастта на вашето дете. В малка стая, леглото трябва да бъде разположено възможно по-далеч от вратата и в ъгъла на помещението. Така ще се освободи повече пространство за игра на детето в центъра на стаята, което е важно за него.

Внимавайте с поставянето на легло непосредствено под прозореца. Прозорците излъчват студ и често от дограмата може да духа, което вашето дете няма да успее да усети.

Стаята на детето трябва да бъде добре осветена от дневна светлина и най-вече в зоната за учене. Ако прозорците сочат на юг, би било добре да имате два типа завеси – тънки и плътни. Югоизточното изложение, е перфектно за детски стаи, но имайте предвид и това с коя ръка ще пише вашето дете. Светлината идваща от противоположната страна ще е по-подходяща, защото няма да закрива текста, докато детето ви пише. Има и много други детайли, които е хубаво да се имат под внимание, за това, че трябва да се спазят при разпределението, но за тях всичко зависи от индивидуалния случай и е най-добре да се консултирате с вашия дизайнер.

Цветове

Цветовата комбинация винаги има значение! Прекалената употреба на розово или синьо не трябва да се подценява и винаги трябва да има баланс, а осветеността на помещението играе важна роля в това. Важно е да се съобразим с детското съзнание, защото често се случва да се повлияем повече от нашия вкус и това, което на нас ни харесва. По този начин лишаваме детето от идентичност.

Най-добрият вариант би бил пастелена гама с по-ярки цветове за акценти. Те могат да бъдат в завеси, възглавници, стени, килими и др. По този начин можете да обособявате и различните зони – учене, игра, сън.

  • Цветът на детската стая може да повлияе на настроението на детето, дори на неговите интелектуални прояви. Той може да го успокои или дори да го дразни, затова избирайте по-светлите и топли тонове. Не прекалявайте с черния, червения или лилав цвят, освен в случаите, в които изрично детето не иска да бъдат такива.

Декоративни тапети

  • Помислете за нещо по-разчупено по стените от обикновения бял или еднотонов латекс. Има много варианти, с които бихте могли да постигнете атмосфера, в която вашето дете да се чувства комфортно, като в един малък приказен свят.
  • Широкоформатният принт е вече доста разпространен и има изключително много фирми на пазара, с помощта на които, само при наличието на снимка с добра резолюция, бихте могли да създадете чудеса в една детска стая.
  • Има и фототапети с основа нетъкан текстил от 29,90лв/м2 до 100лв/м2 за по-луксозна подложка. Разбира се, за някои други дизайнерски релефни тапети, цените се качват много повече от това, но не забравяйте, че винаги зад тази цена стои сложна техника на производство.
  • Благодарение на тапетите, бихте могли да пресъздадете сцени от любим филм на вашето дете, да ги пренесете в космоса или на любимо за тях място. Така ще можете да допринесете още за уюта на стаята.
  • Освен тапети, бихте могли да постигнете уникални ефекти с винилови стикери, които се залепят и отлепват лесно. Има и такива, които са фосфоресциращи в тъмнината. Можете да отделите част от стената, върху която вашето дете да твори и рисува. Тогава дизайнът на стената ще е оригинален и уникален за вашето дете.

Осветление

Друго важно перо в дизайна, който е не само за детската стая, но и генерално, е осветлението. Изборът на осветителните тела за детската стая не трябва да се подценява. Не забравяйте да вземете предвид размера на стаята, броя на прозорците, цветовете на обзавеждането, както и цвета на стените – тъмните цветове поглъщат светлина.

Помислете за по-нестандартни осветителни тела, бъдете креативни! Пазарът за осветителни тела е пълен с изненади. Има както обикновени плафони и полилеи, така и най-разнообразни стенни аплици, спотове, лампиони, с които да разчупите визията на стаята вечерно време. Ако имате възможност за дифузно осветление това е една много добра опция, която може да използвате, ако вашето дете има страх от тъмно, докато спи. По този начин дифузната светлина няма да пречи на неговия сън.

Освен осветителното тяло, понякога се и налага да закупите отделно крушка към тях. Почти винаги детските стаи са пълни с цветове, а различните видове крушки променят малко или много тези цветове. Най-малко изкривяване на цвета е при халогенните крушки, които обаче имат голям разход на електроенергия. В момента на пазара има огромно разнообразие от LED крушки, които са много подходящи за източник на светлина. Те са енергоефективни и могат да светят в различни цветове. Добре е да изберете тези, които имат достатъчна интензивност на светлина – 500lum/m2.

Кът за вдъхновения

Както споменахме по-горе, използвайте по-меки цветове за детската стая. В дизайна е добре да използвате около 3 основни цвята, като другите цветове, които са заложени в стаята, е добре да са нюанси на основните цветове или просто да служат за акцент. Това означава, че не трябва да доминират, а да се използват върху по-малки повърхности – стена, килим, възглавница, мебел.

Понякога, децата имат страшно много енергия и няма къде да я изразходват. В такива случаи е добре да разберете какво хоби би имало вашето дете и какви игри харесва. Дали ще иска да покорява върхове, да бъде авантюрист и да открива нови земи, да изгражда убежища или да рисува. Следват няколко примера, които да ви насочат към по-различни идеи!

  • Разбира се, има и случаи, в които родителите и дизайнерите са развихрили своето въображение, за да създадат уникални концепции за своите деца или може би и за тях самите. Нещо уникално, за което са мечтали в своето минало, което да подарят на по-младото поколение.

  • Източници: https://indorio.com/bg ,pinterest.com, circu.net, covetedition.com, decosoup.com, thuvienlee.com