10
ян.

7 чести грешки при обзавеждането на дома

Интериорният дизайн може да се окаже трудно начинание, тъй като има много неща, които да вземете предвид – от цвета на стените до вида на мебелите, които избирате. Ако не обмислите внимателно всяка стъпка от вашия проект, можете да допуснете някои често срещани неточности, които да развалят визията на дома ви. В тази статия ще обсъдим някои от най-популярните грешки във вътрешния дизайн, за които да бъдете особено бдителни.

  1. Купуваш първо мебелите

Важно е първо добре да помислите как искате да изглежда Вашето жилище и да направите план откъде да започнете. Често допускана грешка е първо да боядисаме стените и после според цвета им да търсим платове и материи за обзавеждането. Много по-лесно е да намерите хубави мебели с подходящия тон и да боядисате стаята съобразно тях. Така че, определете бюджета и размерите на стаите и отидете да пазарувате. Подберете тъканите и текстила на дивана, леглото, възглавниците и всичко останало. Едва след това преминете към боядисването.

2. Избираш мебелите преди цвета на стаята

Винаги започвайте обзавеждането след като си избрали водещите цветове в дадена стая. По този начин може да съгласувате нюансите, с които сте боядисали стените, с тези на дървото и тапицерията на мебелите.

Например, мебели в кафяво отиват на стая в зелено или жълто, но не пасват на червени или лилави стени.

3. Пресмятане на бюджета преди закупуване

Преди да се отправите към магазините за мебели добре е да планирате бюджета си. Измерете точно стаите. Поставянето на мебели изисква добре да определите и планирате площта на помещенията. Отивайки в магазина бъдете сигурни какво търсите, имайте точни размери и се убедете, че разполагате с достатъчен бюджет.

4. Миксираш стилове

Вярно е, че еклектичният стил, който позволява експерименти в интериора и събира мебели от различни стилове, напоследък е на мода, но дори с него трябва много да се внимава. Не може да залагаш на скандинавски декор, а да обзаведеш дома с мебели в тропически или крайбрежен стил. Много повече биха му паснали стилове като минимализъм или винтидж.

Винаги съгласувайте стиловете в отделните стаи, за да не се получи така, че преминавайки от една стая в друг е като преход през различни епохи.

5. Нямаш централна точка

Преди да започнете с обзавеждането, застанете в стаята и помислете какво искате да е първото нещо, което хората да забелязват и кой да е центърът, около който ще се събират. Всяка стая има нужда от фокусна точка. По-големите стаи могат да имат и две фокусни точки, ако е необходимо. Точка за фокус може да бъде телевизорът например. Около него се подреждат дивани,  столове и маси, съобразени с неговата позиция. Не трябва да разхвърляте мебелите из стаите без да имате ясен фокус – било то камина, картина или скрин. Това ще ви гарантира по-красив и уютен дом.

6. Не подреждаш правилно

Важно е къде и как смятате да разположите мебелите в стаята. Например, хубаво е да има пространство между тях, но ако ги сложите в ъглите или пък плътно до стената в малко по-голяма стая, тогава в средата се получава дупка, която създава чувство за празнина и лишава дома от усещане за уют.

7. Избираш грешния размер

Много е важно да изберете мебели, които да пасват точно на размера на помещението, за което са предназначени. Вашият дом трябва да говори за това кои сте Вие, да е олицитворение на Вашите емоции, характер и преживявания.