02
май

6 основни принципа в интериорния дизайн, част 1

Вие от кой тип хора сте – тези, които имат вроден усет за обзавеждането на дома или тези, които предпочитат някой друг да се занимава с интериора? Всъщност, от която и група да сте, ще ви е от полза да научите кои са основните принципи в интериорния дизайн. Така може да развиете усета си и да поправите някои грешки в обзавеждането или да прецените по-точно проекта на наетия от вас интериорен дизайнер.

1. Принцип на баланса


Балансът в обзавеждането значи постигане на равновесие, което радва окото и подпомага функционалността на помещението. Най-просто казано, ако той липсва, едната част на стаята ще е задръстена от предмети и трудна за почистване и обитаване, а другата ще е гола и празна.
Интериорните дизайнери залагат най-често на симетричен и асиметричен баланс.


Симетричен баланс

Той е доста лесен за постигане и е подходящ е за формална и за неформална среда. Теглите въображаема ос през средата на стаята и подреждате еднакви мебели от двете ѝ страни. Например слагате един срещу друг два дивана с две настолни лампи. Дублирате скриновете, поставяте картини с еднакъв размер на срещуположните страни. За да не стане помещението прекалено скучно и с монотонно излъчване, може да разчупите дизайна като използвате различни цветове или вложите повече въображение
в декорацията.

 Асиметричен баланс


Обзавеждате стаята с мебели с различно предназначение, но с еднаква визуална тежест. Например в единия ъгъл на стаята може да има средновисока библитека, а в срещуположния – саксия със средновисоко, добре разлистено растение. Ако в една част на стаята сте поставили изящно бюро от масивно дърво, в другата можете да сложите висока етажерка, пак от масивно дърво и по-голяма ваза или скулптура.

2. Принцип на мащаба и пропорцията

 Мащабът ви помага да подчертаете важността на една мебел спрямо друга. Пропорциите ви помагат да създадете удобен и функционален интериор. За да си служите с двете, трябва да знаете размерите на обектите, с които боравите. Например:
· размерите на стаята;
· височина и дължина на масите и столовете;
· размер на душ кабината;

Има куп правила, които ще ви улеснят, ако се чудите дали тези столове, маса и диван
са с подходящи размери за вашето помещение.


Например:

· холната маса трябва да е с размер 2/3 от дължината на дивана, който сте избрали;
· помощната масичка трябва да е с височината на подлакътниците на дивана.
Ако ще обзавеждате кът за хранене, прегледайте статията ни „Как да избера столове за модерна трапезария“. В нея сме публикували точните правила и размери. Стая, в която мебелите и аксесоарите са с правилни пропорции предразполага към отпускане, изглежда удобна и уютна. Ако всички мебели са твърде големи за нея, тя ще изглежда тясна, неудобна, атмосферата ѝ ще е потискаща.

3. Принцип на ритъма

Той определя визуалното движение в интериорния дизайн. Ключов е за това да възприемате обзавеждането на дадено помещение като красиво и функционално.


Постига се чрез:

1. контраст – използвайте контрастни цветове, материи и материали, за да създадете усещане за движение и разчупеност на пространството;
2. преход – създайте няколко фокусни точки в помещението, за да очертаете пътеките, които трябва да следват обитателите му;
3. градация – организирайте мебелите и аксесоарите така, че окото да се мести без нищо да му пречи;
4. радиация – организирайте мебелите около един централен обект, една фокусна точка;
5. повторение – използвайте едни и същи текстил, текстури и материали, или едни и същи форми, за да постигнете приятен ритъм.
Изберете и приложете една или две от тези техники, не се опитвайте да използвате всички в едно помещение, защото това ще доведе само до хаос и претрупване.

Очаквайте втора част на статията „6 основни принципа в интериорния дизайн“.