22
май

Ъглова кухня – дизайн, предимства и недостатъци

Има няколко основни разположения на кухнята, от които да избирате и много от нас имат ъглова кухня в домовете си, или така наречената кухня с Г- образна форма.

Ако имате възможността да изградите свой собствен дом по ваш модел, вие също така може да проектирате своята кухня от началото до края. Правилното кухненско оформление ще зависи от кухненско пространство, от което се нуждаете, как ще използвате кухнята и други фактори.

Ако все още не сте сигурни какво точно искате, разглеждането на плюсовете и минусите на всеки един вид оформление може да ви помогне да решите. Вижте по-надолу плюсовете и минусите на една ъглова кухня: Какво е ъглова кухня?

Ъгловата кухня е често срещано и популярно дизайнерско оформление, особено защото се вписва добре в отворен концептуален дизайн или така наречената кухня с отворен план. Това оформление на кухнята се характеризира с две стени, които образуват Г образна форма. На този тип кухня обикновено много подхожда кухненски остров разположен в средата.

Предимствата  на ъглова кухня

Г-образното оформление на кухнята осигурява няколко предимства:

Кухните с Г-образна форма осигуряват повече пространство

Благодарение на оформлението си, уредите могат да бъдат разпръснати, за да осигурят множество работни зони, което също означава повече налично пространство за подготовка. Оформлението на тази кухня също така позволява повече хора и гости да се навъртат около кухнята, без да се чувства препълнена. Това я прави идеален кухненски дизайн за семейства или за домакини, които посрещат повече гости.

Ъгловата кухня е с отворена концепция

Г-образните кухни са чудесен вариант за дизайн с отворена концепция. Тяхната форма по същество се поддава на отворен концептуален дизайн, а кухненският остров не е задължителен. Кухненският остров обикновено се включва в Г-образна кухня, за да осигури допълнително място за съхранение, работно пространство или места за сядане, но не е необходимо, ако не се нуждаете от него.

Някои собственици на жилища избират по-дълга ъглова кухня и се отказват от кухненския остров, за да запазят зоната с натоварен трафик отворена и безпрепятствена.

Г-образната кухня може да увеличи стойността на дома ви

Тъй като Г-образната кухня често е неразделна част от отворен концептуален дизайн, тя може да бъде много желан елемент за потенциалните купувачи на жилища. Ползата от тази ъглова кухня означава, че наличието на Г-образен дизайн на кухнята често може да увеличи стойността на вашия дом.

Недостатъци на ъглова кухня

Както при всяко друго нещо, една ъглова кухня, може да има и своите недостатъци. Ето някои от потенциалните недостатъци на г-образните кухни:

Г-образната кухня се обслужва малко по-трудно понякога

Г-образна кухня може да бъде малко досадна понякога за обикаляне, тък като най вероятно или мивката или печката ще са на една отделна стена, или пък зоната за рязане и приготвяне на храна. Това ше ви задължи, малко или много постиянно да се въртите наляво или надясно.

Има повече работно пространство за почистване.

Въпреки че ъгловата кухня предлага повече пространство за работа и подготовка, това също означава, че има повече пространство, което трябва да се поддържа и почиства. И съответно има повече място за натрупване на съдове и други уреди. Въпреки това, чрез създаване на зони, почистването и организирането в ъглова кухня може лесно да се прави, когато си изготвите начин на работа.

Уредите в ъглова кухня понякога трудно се обособяват

Г-образните кухни се характеризират разбира се с две стени, които се събират в ъгъл. Поради това може да има трудности и усложнения, които идват с работата с шкафове близо до ъгъла или съхранение в тази зона. В ъгъла винаги остава сляпа зона, която е немислимо за се използва от ел. уреди като печки, съдомиялни и други. Единственото решение за да оползотваорите това място е шкаф с издърпваши се стелажи.

Източник: https://home-design.bg/