07
сеп.

Тайните на цветовете в 10 прости правила

Всеки човек е различен. Съответно няма универсално правило за “подходящи” цветове в интериора. Пропускаме стандартните тълкувания на червено, жълто, синьо и прочее. За тях ще отделим специална статия. Сега ще споделим с вас това, което сме научили благодарение работа и експерименти. Ще ви дадем насоки за комбинации, правила при избор на цвят и как да съчетаваме правилно.

Някои хора имат вграден усет за цветовете, докато други просто се научават да ги съчетават успешно. Ако нямате проект с интериорен дизайн на апартамента, започнали сте ремонта, следните правила ще Ви бъдат полезни.

 1. Топли или студени. Топлите цветове имат свойството да смаляват помещението, докато по-студените, светли нюанси го уголемяват.

 2. Относно комбинацията на топли и студени цветове имайте в предвид, че ако се придържате само към топлата гама рискувате да стане твърде скучно. Винаги

комбинирайте повече топло със студен акцент или повече студено с топъл акцент. Ако например имате топла настилка – тип дъб или орех, съвсем спокойно бихте могли да се спрете и на по-студени нюанси за стените. Съответно, важи и обратното правило.

3. В същото време не прекалявайте с наситените нюанси. Тях оставете за акценти или за аксесоарите в дома. Иначе рискувате бързо да ви омръзнат и интериорът да загуби актуалност. За малки, ниски помещения – като ателиета и мансарди, ако боядисате тавана в същия цвят като стените ще постигнете визуално по-просторна стая.

4. Сивият и черен цвят са неутрални. Ето защо могат да се комбинират успешно с всеки по-ярък тон, като го подчертават прекрасно. Сивото, комбинирайте с по „ опушени“, цветни акценти. Черното добавяйте към комбинация от стена в много ярък цвят – подходящо за офиси, обществени порстранства. У дома можете да го приложите в спалнята или антрето например.

5. Избягвайте да боядисвате стените чисто бели. Така всяка , малка драскотина изпъква повече, отколкото на който и да е друг цвят. Изберете малко по „мръсен“, тъмен нюанс. Бялото запазете само за тавана.

6. Ако имате възможност вземете мострите и „поживейте“ с тях няколко дни. Така ще сте по-сигурни в избора си.

7.
 Преди да закупите, задължително погледнете цвета на естествена , слънчева светлина.

8. Разлика между мостра и реален цвят.
 Когато отидете в магазина ви дават „карнетка“ с цветове, от която да избирате. Имайте в предвид, че колкото по-нисък клас са боите, толкова по-голяма е разликата с реалния цвят . Отново – придържайте се към „по-мътните“ , кални нюанси. Така имате по-голям шанс да получите цвета, който си представяте , а не наситен , искрящ нюанс, който ще ви изненада неприятно.

9.
 Преди да отидете в магазина не забравяйте да подготвите малки мостри на настилките във всяка стая, ако имате такива. Така ще можете да подберете цветове, които са в хармония с останалите елементи в стаята.

И накрая – много често хората се страхуват да експериментират. Нашият съвет е – ако харесвате някой цвят – тествайте го! Боядисейте малка стена и изчакайте да изсъхне. Погледнете я пак след няколко дни. Ако отново Ви хареса, както в първия ден, то сте се справили успешно! Браво – Вие сте една стъпка по-близо до мечтаната стая!

Източник: https://www.ona.design/