06
юни

Най-Честите Грешки в Интериорния Дизайн

Интериорният дизайн може да се окаже трудно начинание, тъй като има много неща, които да вземете предвид – от цвета на стените до вида на мебелите, които избирате. Ако не обмислите внимателно всяка стъпка от вашия проект, можете да допуснете някои често срещани неточности, които да развалят визията на дома ви. В тази статия ще обсъдим някои от най-популярните грешки във вътрешния дизайн, за които да бъдете особено бдителни.

Липса на план

Един от най-опасните ”капани”, в които можете да попаднете, когато става въпрос за интериорен дизайн, е липсата на план. Необходимо е да сте напълно наясно с това как искате да изглежда вашето пространство, преди да пристъпите към ремонтни дейности или закупуването на мебели и аксесоари. Без ясен план е силно вероятно да се окажете с помещение, което изглежда недовършено и несъответстващо на вашите нужди.

Погрешно съставяне на бюджет

Често срещана грешка е неправилният финансов разчет – повечето хора отделят прекалено голяма част от бюджета си за ненужни предмети и декоративни елементи или спестяват от основни компоненти в дизайна като мебели и осветителни тела. Важно е да определите бюджет и да се придържате максимално към него. Тук е мястото да решите дали да се доверите на професионален интериорен дизайнер, или да се заемете сами с ръководенето и изпълнението на целия проект.

Отсъствие на фокусна точка

Фокусната точка е основен елемент на всяка стая. Това е обектът, който привлича вниманието ви и насочва погледа към себе си, когато влизате в дадено помещение. Неговото отсъствие създава усещането за незавършеност и за липса на синхрон между останалите елементи в дизайна. Подходящи фокусни точки могат да бъдат камини, произведения на изкуството и дори прозорци, откриващи зашеметяваща гледка към природата.

Всичко трябва да си подхожда

Един от най-големите митове в интериорния дизайн е, че всички компоненти трябва да си подхождат визуално. Стаи, които имат твърде голямо съвпадение като цветове и материали, често изглеждат скучни, безинтересни и лишени от собствена индивидуалност. Бъдете смели и не се притеснявайте да комбинирате различни цветове, текстури и шарки.

Източници на светлина

Недостигът на достатъчно източници на светлина в стаите е често срещан пропуск в планирането на интериорния дизайн. Осветлението е важно, както за функционалността, така и за естетическото усещане в помещението. Без подходящо осветление едно пространство би изглеждало мрачно и неприветливо. На пазара може да откриете изобилие от осветителни решения като пендели, полилеи, аплици, плафони, лунички или светлинни пана.

Местоположението на мебелите

Сигурно ви изглежда нелогично, но, за да направите стаята да изглежда по-голяма, не е нужно да разполагате мебелите в непосредствена близост до стените. Toва би създало усещането за липса на баланс, тъй като помещението ще изглежда претрупано в зоната на стените и празно в средата. Вместо това се опитайте да създадете по-отворено оформление като издърпате мебелите далеч от стените.

Мебели с грешен размер

Ще се изненадате колко често хората поръчват мебели, които са прекалено малки или големи за наличното пространство. Сърфирайки в интернет, понякога сме толкова пленени от красотата на дадени артикули, че напълно забравяме да си зададем въпроса дали всъщност имаме място за тях. Уверете се, че сте измерили точно стаите, преди да се впуснете в избора на обзавеждане.

Място за свободно движение

Мислейки за местоположението на мебелите, функционалността на обзавеждането и цялостното визуално възприятие на дома, често оставяме на заден план планирането на придвижването в и между отделните стаи. Осигурете достатъчно пространство за свободното движение между отделните предмети, вземайки под внимание членовете на семейството, присъствието на гости и наличието на домашни любимци.

Избор на цвят на боята преди обзавеждането

Търсейки съвети в интериорния дизайн от близки, приятели или онлайн, разбираемо е да се объркате в последователността на стъпките за успешното завършване на вашия проект. Често срещана грешка е да изберете цвета на стените, преди да сте подбрали цветовете и текстурите на мебелите. Съветваме ви да се фокусирате върху цветовите комбинации на предметите във вашия интериор, след което да пристъпите към избора на цвят за стените. Стотиците разновидности на боята в магазините ви дава възможност много по-лесно да съчетаете цвета на боята с декора си, отколкото да намерите мебели, които да подхождат на стените в стаите.

Предназначението на стаите

Тайната на успешния интериорен дизайн се крие в съотношението между функционалност и естетика. Преди да проектирате вашия дизайн, бъдете сигурни за предназначението на стаите. Отговорете си на въпроса какво ще се случва в това пространство и за какво ще се ползва? Например, спалнята е място за почивка и релакс, докато домашният офис трябва да бъде проектиран с идеята за продуктивност.

Липса на аксесоари

Правилните аксесоари разположени на правилните места във вашия дом добавят цвят, текстура и стил във вашия интериор. Възглавници, свещи, вази, декоративни чинии или рамки за снимки персонализират всяко помещение и подчертават неговата индивидуалност. Това е и последната стъпка към постигането на дизайн, който отразява вашия личен вкус, стил и уникалност.

Източник: https://moodinterior.com/