26
юли

Ламинати и ламинирани плоскости – всичко което трябва да знаете

Ламинирани плоскости и ламинати
Ламинирани плоскости и ламинати / stock.adobe.com

Ламинирани плоскости  и ламинати се използват широко в жилищни и търговски помещения, за да добавят нотка елегантност към жилищните пространства, но има много повече от тяхната изключителна привлекателност. Повечето архитекти и дизайнери използват ламинаирани плоскости заради тяхната изключителна издръжливост, гъвкавост и лесна поддръжка.

Какво е ламинат?Ако сте нов в света на интериора, нормално е да се чудите какво е ламинат. И така, ламинатът е най-често използваният завършващ слой за MDF, шперплат, ПДЧ, дървени мебели, стенни панели и подови настилки.

По същество, композитен изкуствен материал, той се прави чрез пресоване заедно на тънки слоеве от хартия и смоли. Горният слой често е отпечатан с декоративен модел или цвят. Цената на ламината на квадратен метър може да варира според качеството и материала.

Ако планирате да ремонтирате дома или офиса си и обмисляте използването на ламинатни плоскости като повърхностен материал за мебели, тази публикация е за вас. Продължете да четете, докато ви представяме всичко, което трябва да знаете за  тези ламинирани плоскости.

Ламинирани плоскости и ламинати

Защо да изберем ламинирани плоскости?

Ламинатните плоскости са един от широко използваните повърхностни материали, тъй като не само подобряват издръжливостта и естетиката на мебелите и другите повърхности, но са по-лесни за почистване и поддръжка. Те обикновено се използват дори в промишлеността и болниците, тъй като имат противопожарни, антибактериални и устойчиви на повреди свойства.

Евтини са и са икономичен вариант зазавършващо покритие за стена, под, дори и за теава 🙂

Висококачествените ламинирани листове имат покритие, което ги предпазва от надраскване и вдлъбнатини. Компактните ламинирани плоскости за екстериор са правилното решение за фасади, тъй като могат да издържат на тежки климатични условия и не избледняват поради пряко излагане на слънчева светлина.

Как да изберем ламинат или ламинирани плоскости?

С толкова много предложения на пазара, изборът на ламинат може да бъде объркващ.  Ето няколко съвета, които да ви помогнат в процеса на подбор:

  1. Можете да използвате два плътни цвята, за да създадете приятни комбинации. Но не прекалявайте.
  2. Ако сте избрали ламинат в поп цвят за вашите шкафове, тогава изберете ламинат с по-светъл тон върху плота и зоната с тапицерия.
  3. За вашите основни модули изберете по-тъмен плътен цвят, тъй като тези ламинирани плоскости и зони се използват често и са по-податливи на замърсяване.

За повече съвети как да изберете ламинат или от различните ламинирани плоскости, гледайте видеоклипа по-долу:

Какви са предимствата на ламинатите?

Има няколко основни предимства на различни видове ламинат и ламинирани плоскости, използвани за домакински цели.

Естествена привлекателност

Ламинатът е инженерен материал с естествен външен вид и усещане. Въпреки че са защитени от недостатъците на всеки друг повърхностен материал, тези ламинирани плоскости придават вид на естествена повърхност.

Ламинатните плоскости не само осигуряват елегантен вид на вашия домашен декор, но също така придават вид на естествено дърво. Те предлагат чист вид и не създават проблеми с влагата.

Ламинирани плоскости и ламинати

Висока издръжливост при ламинирани плоскости

Ламинатите са създадени да издържат. Те са много по-устойчиви на влага и износване от други повърхностни материали. Повечето ламинирани плоскости са много издръжливи и средната продължителност на живота на висококачествен ламинат е около десетилетие. Някъде се предлагат с 10-годишна гаранция.

Ниска и лесна поддръжка на ламината

Ламининираните плоскости за под, стена или плот са с ниска поддръжка. Не е нужно да се притеснявате за драскотини, петна или да следвате строг график за поддръжка. Просто трябва от време на време да избършете повърхността за прах.

Ламинираните панели са лесни за поддръжка, тъй като само с влажна кърпа обикновено е достатъчно за почистване на повърхността. Препоръчително е да избягвате използването на восък и тежки киселинни или алкални продукти върху ламинатни листове.

Ламинирани плоскости и ламинати

Предварително завършен продукт

Не е нужно да се притеснявате за довършителни детайли с ламинат и подобни плоскости, за разлика от боя или плочки, които трябва да бъдат декорирание с боя или фугирани след полагане.

Ламинат и ламинирани плосктости – евтини и икономични

Лесни са за инсталиране, което ви спестява време и пари за труд.

Възможни приложения на ламината

Ламинатните листове са изключително универсален повърхностен материал. Те могат да бъдат монтирани във всяка стая като стенни панели, повърхностен материал за шкафове, гардероби и други мебели. Можете да ги монтирате в трапезарии и всекидневни, коридори, кухни, мазета, спални, стълбища, офиси, търговски площи и много други места, за да осигурите елегантен вид на вашия дом. Дизайнът на мебелния ламинат предлага гъвкавост, издръжливост и естетика на мебелите.

Видовете ламинати и ламинирани плоскости

Ламинирани плоскости и ламинати

В интериора както и в екстериора могат да се срещнат следните видове ламинати и ламинирани панели / плоскости, но не само:

Декоративни ламинати и ламинирани плоскости

Тези видове ламинати и ламинирани плоскости имат по-голяма естетическа привлекателност по отношение на покритията и шарките на ламината. Също така, можете да използвате декоративни ламинати за извършване на декоративни наслагвания върху мебели. Има толкова много за избор! Разгледайте някои популярни декоративни ламинати.

Индустриални ламинати

Тези видове ламинати имат по-висока здравина и са по-устойчиви на износване. По този начин те включват такива с висока производителност, които са огнезащитни, антибактериални и химически устойчиви за приложение в болници и други индустрии.

Компактни ламинирани плоскости

Известни още като ламинатни плоскости или панели, тези видове ламинати са доста дебели. Компактните ламинати, имат максимална дебелина 30 мм.

Постформирани ламинати

Тези версии на гъвкав ламинат са по-тънки от обикновените ламинати. Можете да ги използвате за обвиване на колони и други.

Пресовани ламинати под високо и ниско налягане

Различавайки се само в натиска, с който ламинатният материал се прилага върху субстрата, HPL (High Pressure Laminate, пресован ламинат с високо налягане) обикновено се използва за ПДЧ плоскости, докато LPL (Low Pressure Laminate, пресован ламинат с ниско налягане) намира своето приложение при МДФ плоскости.

Обикновен компактен ламинат

Обикновените ламинати са значително по-тънки, с максимална дебелина 1.5 мм. Компактните ламинати, от друга страна, имат максимална дебелина 30 мм. Дизайнерите използват обикновени ламинирани плоскости за стабилност и здравина, докато компактните ламинирани листове също са антибактериални, без абразия, водо- и огнеустойчиви.

Цветове за лиминирани плоскости и ламинати

Ламинирани плоскости и ламинати

Ламинатите се използват за имитиране на естествени материали. Тъй като съществуват различни видове ламинати, те могат да бъдат намерени в множество цветове. Всъщност ламинатите се предлагат в голямо разнообразие от модели.

Така че, ако искате да имитирате външния вид на текстури от масивно дърво и други естествени материали, трябва да използвате ламинати, защото със сигурност ще намерите такива. Предлагат се и в ярки цветове и фънки мотиви.

Гланцови и матови покрития

Въпреки че се предлагат в набор от покрития, най-често срещаните видове покрития за ламинирани плоскости и ламинати / панели са матови, гладки и средно до силно гланцови ламинирани плоскости. Изпълнението на идеи за мебели и стенни панели често използва текстурирани ламинати, които възпроизвеждат тактилното усещане на естествените материали. Популярно използваните текстури включват ръчно изстъргано, рустикално дърво, метални и кожени покрития.

Размери на ламинираните плоскости

Ламинирани плоскости и ламинати

Ще ви трябва експертно мнение, за да намерите правилния размер
Ламинатните материали се предлагат в търговската мрежа на листове, панели и плоскости в зависимост от вида на приложението.

Приблизителният размер на ламинираните плоскости е от 10 до 30см на ширина и от 120 до 150см на дължина. Стенните ламинирани панели и плоскости се предлагат най-често кати правоъгълни, но има и квадратни. Дебелинат им варира от 1.5мм до 15мм а в някои случаи и до повече.

Колко издръжливи са ламинатите и другите ламинирани плоскости?

Ламинатите са доста издръжливи и устойчиви на надраскване. Те са по-устойчиви на износване, влага и топлина в сравнение с продуктите от фурнир и масивно дърво. Въпреки това, ламинираните повърхности са склонни към чупене.

Ламинираните плоскости лесни ли са за поддръжка?

Ламинираните панели и плоскости са по-лесни за поддръжка и могат да издържат само с няколко лесни правила. Редовно почиствайте праха от вашите ламинирани повърхности. Почистете с леко влажна кърпа и подсушете с леки движения.

Избягвайте използването на абразивни почистващи препарати или такива от стоманена / стъклена вата. Защитете повърхността от излагане на излишна вода и слънчева светлина.

Как се реди ламинат и ламинирани плоскости?

Ламинирани плоскости и ламинати

Подова настилка: По-лесно е да инсталирате ламиниран дървен под в сравнение с керамични плочки или мрамор. Можете да закрепите дъските, като използвате съединение на перо и жлеб. Можете да поставите ламиниран паркет върху съществуващ под, което го прави подходящ за проекти за обновяване „направи си сам“.

Мебели и стенни панели: Можете също така да фиксирате ламинирани листове върху мебели с помощта на висококачествени лепила. Трябва да замените напълно напуканите или изкривени ламинати върху мебелите, като ги отстраните. Най-добре е да наемете професионалисти за този процес, тъй като изисква известна финес.

Кога да използвате покрития от ламинат

Декоративните ламинати като ламинат с блясък и ламинат с мраморно покритие са идеални за ежедневни повърхности, които се износват много – като пода във вашата всекидневна или спалня, плотове за маси, капаци на шкафове и т.н. Те също са евтина алтернатива на масивното дърво , когато става въпрос за подови настилки. Моделираните версии са чудесен начин да оживите мебелите си и да добавите интерес към пространството.

Въпреки че те се предлагат в голямо разнообразие от реалистични текстури, понякога могат да дадат усещане на маосво произведен  и обикновен продукт. Ако се стремите към отличителен, автентичен външен вид на фокусна мебел, изберете вместо това плоскости от фурнир или масивно дърво.

Често задавани въпроси

1. Какво е ламинат?

Ламинатът е композитен изкуствен материал, създаден чрез пресоване заедно на тънки слоеве плоска хартия и смоли.

2. От какво е направен ламината?

Ламинатът се прави чрез пресоване заедно на тънки дървесни влакна, феноли и други смоли.

3.Как се правят тези ламинирани плоскости?

Ламинатните листове се създават чрез залепване на два или повече слоя дървени частици заедно.

4. Защо да използваме ламинирани плоскости?

Ламинатът може да подобри естетиката на различни видове повърхности като стени, шкафове и мебели. Те също така осигуряват издръжливост и здравина на тези повърхности.

Резюме

Когато купувате ламинат или ламинирани плоскости и панели, вземете предвид всички горепосочени фактори и вашите собствени персонализирани изисквания. Освен това винаги се уверявайте, че ламинатите, използвани за кухни, бани и външни площи, са с необходимото качество, за да издържат на излагане на топлина и влага.

Източник: https://home-design.bg/