23
авг.

Колко струва закрита външна (лятна) кухня?

закрита външна лятна кухня като навес за вашето барбекю
pixabay.com

Изграждането на лятна външна кухня може да бъде чудесен начин да извлечете повече полза и удоволствие от двора, особено за тези, които живеят в по-топъл климат, което позволява външната кухня да се използва през цялата година.

Средно цената на готова външна кухня може да ви струва до 15 000 лв и нагоре (или надолу в зависимост как и от какво ще я изграждате). Въпреки това може да успеете да построите малък външен кухненски бокс на двора или в градината до 2000лв и днес ще ви насочим как.

Ако планирате да поставите множество уреди, шкафовеплотове, мивка, подова настилка, осветление и заграждение или покритие за външната кухня, тогава цената може да тогава цената може да се покачи до 30 000 за инсталационния проект.

Разходи за лятна външна кухня на открито – всичко, което ще ви трябва по разбивка

Преди да наемете изпълнител за изграждане на външна кухня, запознайте се с различните фактори, които биха могли да повлияят на цената на проекта. Това ще ви помогне да съставите точен бюджет и да идентифицирате всички потенциални проблеми, преди да започнете монтажа на външна кухня.

Размери за външна кухня и средна цена

Едно от най-важните съображения за разходите е размерът на външната кухня. Като цяло външните кухни варират от около 10 до 30-40 кв.м. кв.м. средно, което им позволява да включват зона за готвене, зона за приготвяне на храна и зона за хранене. Това може да ви струва между 50 и 250лв на кв.м в зависимост от това каква основа и поддържаща конструцкция позлвате.

Външните кухненски боксове обикновено са  по-малки с грил, малък плот за приготвяне на храна и евентуално мивка.

закрита външна лятна кухня
wallpaperflare.com

Малките външни кухни, вариращи 30 кв.м., обикновено струват около 4000 и 8000лв. Колкото повече уреди, материали от висок клас или първокласни добавки са включени в инсталацията, толкова по-висока е цената.

Средните външни кухни обикновено струват около 8 000 до 20 000лв.

Големите външни кухни са най-скъпият вариант. Тези инсталации надхвърлят 50кв. м. и обикновено започват с минимална цена от 20 000лв. Добавете шкафове, голяма скара, място за приготвяне на храна на плота и няколко уреда и общите разходи бързо нарастват.

Материали за външна кухня

Материалите за проект за монтаж на лятна външна кухня включват подови настилки, рамка, плотове, шкафове, уреди, водопроводни връзки, електрически връзки, газови връзки, осветление, заграждения или покрития и всякакви допълнителни добавки. Взети заедно, материалите съставляват около 60 до 80 процента от стойността на проекта.

Когато планирате инсталирането на външна кухня на двора или в градината, важно е да балансирате материалните разходи, за да сте сигурни, че проектът остава в рамките на планирания бюджет. Първокласните материали ще увеличат разходите, но може да си струват инвестицията в зависимост от вашите лични предпочитания.

Основи и чертеж за закрита лятна кухня

Кухнята на открито изисква чертеж, включващ всичко от  околните стени, заграждение, покрив, подова настилка, плотове и структурни опори за уредите. Цената на за проект може да ви излезе до между 500 и 3000лв, ако не си го правите само.

Подови настилки за по-модерна външна кухня

В много случаи външната кухня ще бъде разположена на съществуваща веранда, палуба или вътрешен двор, така че настилката ще е вече готова. Въпреки това, ако трябва да инсталирате специална подова настилка за външната кухня, тогава ще трябва да планирате допълнителните разходи в бюджета на проекта. Разходите за подови настилки могат да варират значително в зависимост от вида на материала, избран за този проект.

идеи за закрита външна модерна кухня

Плотове за вашата закрита лятна кухня

Цената на проекта се увеличава в зависимост от вида на материала за плот, използван за външната кухня. Керамичните плочки са една от най-евтините опции само 10-20лв на кв.м.  но разходите за първокласни материали като сапунен камък могат да се увеличат до 100лв на квадрат и отгоре.

Шкафове за външна кухня

Полезно е да имате къде да съхранявате необходимите прибори, тенджери, тигани, прибори за хранене, чаши, чаши и др. Въпреки това, добавянето на шкафове към проект за външна кухня ще увеличи общите разходи за инсталацията. Цената на монтажа на шкафа зависи от материала на шкафа. Обикновено мазилката е най-евтиният вариант, докато тухлата или естественият камък са най-скъпият избор за довършителни материали за шкафове.

Уреди за модерна градинска кухня

идеи за закрита външна модерна кухня

Като минимум една външна кухня ще се нуждае от малък грил за приготвяне на храна, но много външни кухненски инсталации включват по-широка гама от уреди, като хладилници, съдомиялни машини, охладители за вино и кош на боклук. Очаквайте да платите средно около 1500  до 5000лв за външни кухненски уреди.

ВиК за кухнята на двора

Всяка кухня трябва да има леснодостъпен източник на чиста вода за измиване на пресни зеленчуци, изплакване на сурово месо или за почистване на ръцете. Въпреки това, поставянето на мивка за външна кухня може да струва между 400 и 800лв. Това не включва разходите за полагане на нови водопроводни и дренажни линии.

Електрическа инсталация

Домашните майстори могат да поддържат ниски разходи, като разчитат на съществуващи електрически връзки, за да изградят малки външни кухненски боксове на съществуващи вътрешни дворове или палуби. Въпреки това, за по-ангажиран проект за външна кухня, ще трябва да платите за лицензиран електротехник, който да инсталира специални контакти за уредите и осветителните тела. Обикновено инсталацията на контакт, ако не може да се справите ще ви струва също пари.

Монтаж и труд за закрита външна

“Направи си сам” проект за изграждане на закрита лятна кухня може да ви помогне да спестите до 40 процента от общата цена на проекта, но ще отнеме много повече време и качеството на готовия продукт може да падне. Наемането на професионален изпълнител за извършване на тази работа ще струва около 2000 и 6000лв в зависимост от обхвата на проекта.

Освен това, ако външната кухня има водопроводни, газови или електрически връзки, ще трябва да наемете водопроводчик и електротехник, за да сте сигурни, че тези инсталации са направени според както трябва.

Разрешителни за закрита лятна кухня

Строителните норми и изискванията за разрешение могат да варират в зависимост от местоположението, но в повечето случаи ще трябва да имате разрешение за строеж ако лятната кухня е от монолитна констрикция. За по-сложни проекти с водопроводни, и електрически връзки може да се наложи да платите за повече от едно разрешително.

Допълнителни разходи за външна кухня

Не забравяйте да вземете предвид тези допълнителни разходи за проекта за монтаж на външна кухня, за да избегнете надхвърляне на бюджета.

Когато планирате дизайн на външна кухня, добра идея е да помислите за инсталиране на заграждение или покривало, за да предпазите кухнята от лошо време или прекалено много слънце.

Допълнителни надстройки на кухнята

Има широка гама от подобрения, които могат да бъдат добавени към външна кухня по време или след монтажа, включително комплект мебели за трапезария, огнище, нагревател, камина или дори вентилатор на тавана за по-добра циркулация на въздуха. В зависимост от желаната функционалност и външен вид, тези добавки могат да увеличат цената на проекта. Ако обмисляте да добавите допълнителни кухненски надстройки към инсталацията, помислете за свързаните с това разходи.

Външно осветление за закрита лятна кухня

В зависимост от местоположението на външната кухня, текущото външно осветление на двора може да не е достатъчно, за да се насладите на пространството, когато вечерта се превръща в нощ. Добавянето на допълнително външно осветление към външната кухня ще струва около 100 -200 лв за професионална инсталация.

Поддръжка на лятната кухня

С добавянето на външна кухня идват необходимите задачи за поддръжка за  структурата и уредите. Обичайните задачи по поддръжката включват почистване на вътрешния двор, зазимяване на външната кухня и запечатване на плотове от естествен камък.

Въпреки че много задачи по поддръжката могат да бъдат изпълнени без допълнителни разходи, като метене или измиване под налягане на вътрешния двор, задачи като запечатване на плота могат да струват между 70 и 150лв. За да избегнете всякакви скъпи изненади, добра идея е да заделите малка част от средствата си за всяка възникнала работа по поддръжката.

Контрол на вредителите

Външната кухня идва с някои уникални проблеми, като например привличането на множество същества и насекоми, като мишки, плъхове, комари, мравки и хлебарки. Имайки това предвид, може да се окаже, че плащате за капани, репеленти и други продукти за борба с вредителите.

“Направи си сам” срещу наемане на майстор

“Направи си сам” проекта за закрита лятна кухня може да помогне за намаляване на цената на проекта с до 40 процента. Все пак ще трябва да платите за закупуване на строителни материали, инструменти, хардуер, оборудване за безопасност и разрешителни за строеж. Освен това водопроводните и електрическите ще трябва да са подсигурени.

Недостатъкът на проиекта “Направи си сам” е, че завършването на проекта ще отнеме много повече време и лични усилия. Преди да си направите закрита лятна кухня, също е важно да определите честно собствените си умения. Ако нямате необходимите познания и опит, за да се заемете с подобен проект, тогава резултатът може да не е толкова привлекателен.

Проблемите, които възникват при професионален монтаж на закрита лятна кухня, често се покриват от гаранция.

Как да спестите от разходите за монтаж на външна кухня

Външните кухни могат да струват само 2000лв за добавяне на семпла зона за готвене към съществуващ вътрешен двор или до 30 000лв и повече за изграждане на голяма закрита външна кухня с разнообразие от удобства, луксозни материали и първокласни уреди. Имайки предвид това, важно е да намерите начини да спестите от разходите за монтаж на кухнята.

За да намалите цената на проекта, помислете за изграждане на кухнята на съществуваща веранда или вътрешен двор. Кухнята може да се постави близо до дома, за да се намали нуждата от скъпо осветление и външни уреди, като хладилник. Можете също така да инвестирате в сглобяема или модулна кухненска рамка и да използвате съществуващите електрически, газови и водопроводни връзки, за да намалите разходите.

Планирайте проекта за изграждане на на кухнята за ранна пролет или късна есен, за да се възползвате от по-ниските цени извън сезона. Освен това можете да спестите разходи за осветление, като направите колкото се може по-голяма част от проекта, преди да привлечете професионалист, който да завърши инсталацията.

Източник: https://home-design.bg/