22
апр.

КОЛКО СТРУВАТ УСЛУГИТЕ ЗА ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН?

Знаете, че темата за пари и ценообразуване на услуги е деликатна, но в същото време една от най-важните в забързаното ни ежедневие. Да се довериш на интериорно студио, което да изготви проект за твоя дом, понякога е объркващ процес. Оказва се, че най-труден е избора в началото, а въпроса за цената е основополагащ.

С тази статия ще Ви въведем и запознаем с особеностите при ценообразуването за интериорен проект. Ще разгледаме различните видове проектиране, възможности и услуги. Ще обърнем особено внимание на това, защо трябва да наемем професионалисти и защо това ще ни струва толкова.

Какво отличава скъпият интериорен проект от евтиния дизайнер?

Ще започнем с кратък поглед върху професията, опита и работещите в тези среди хора. Разликата в цената идва не само от предлаганите услуги, а най-вече от качеството. Много дизайнери, работещи самостоятелно като фрийлансъри предлагат интериорен дизайн, често на по-достъпни цени от специализираните студиа. 

За да помогнем в избора Ви на най-подходящия за вас специалист ще зададем няколко въпроса, а после сами ще отговорим на тях, базирайки се на опит.

Въпрос 1: Защо ми е нужен дизайнер?

Една голяма дилема при купуването на нов дом или цялостен ремонт е мога ли сам да измисля всичко или да се доверя да професионалисти? След известно време мислене по този въпрос сте стигнали до извода, че ще наемете интериорен дизайнер, които да изготви индивидуален проект за бъдещия Ви дом мечта. 

Тъй като всеки случай е различен към Вашия трябва да се подходи конкретно и индивидуално. Какво точно искате и от какво имате нужда. 

Често клиентите имат много идеи, но не са сигурни как ще изглеждат реално. Тези клиенти може би имат нужда просто от визуализатор, който да изработи 3D модел на с техните виждания, цветове и материали. Така могат да се видят 1:1 как ще изглеждат техните идеи в мащаб и събрани на едно място.

Другият тип клиенти избират да се доверят изцяло на дизайнери, които да се занимават с всичко от нужната техническа документация, доставки, поръчки през майстори и ремонтни дейности до поставянето на последната картина на стената. 

Следващия въпрос, който си задаваме е за втората група от гореизброените клиенти.

Въпрос 2: Къде да намеря дизайнер и как да избера правилния за мен?

Безкрайната свобода на интернет ни дава множество възможности за търсене. Най-често хората пишат „интериорен дизайн“ и започват да разглеждат снимки от предложенията на Google. В повечето случай това е грешка, защото показаните резултати са много различни.  Почти невъзможно е да намерите нещо което едновременно да изглежда добре и да подхожда на спецификите на Вашия дом. Намирането на баланса в морето от изображения, студиа и фрийлансъри е сложен и объркващ процес. Има и редица сайтове с картинки в който хората се гмуркат търсейки помощ за желаната визия. Най-често използваните такива са Pinterest, Instagram и още няколко подобни сайтове, базирани предимно на изображения. 

Разчитайки на по-голямата концентрация на големи студиа на едно място, повечето хора буквално пишат „интериорен дизайн София“, което автоматично им изкарва най-големите имена в бранша на първа страница. Популярно търсене е и „интериорен дизайн цена“, но малко фирми имат обявени фиксирани стойности на сайтовете си. Независимо от обявените цени за интериорно планиране, съветваме да поискате изготвянето на персонална оферта за дизайн.

Работата с фриленсър интериорен дизайнер може и да има своите ценови предимства, но често страда от два основни проблема. Достъпността на включените предложения и обемът работа, който трябва да се свърши от един човек. Без изграден екип от професионалисти, които да следят включените в проекта предложения и възможността да се изработят или закупят, проектите често включват артикули, чиито 3D модели са били налични.

Друг вариант и определено работещ начин за избор на дизайнер е да се доверите на познат. Използвайте помощ от приятел, които вече е минал по този път. Запознайте се с неговия опит, грешки и успехи. Това ще Ви помогне да сте подготвени и да знаете какво да очаквате.

Вече сме стеснили търсенето и избора, за да преминем към следващата стъпка ще потърсим отговор на въпроса: 

Въпрос 3: Какво точно плащам?

Това са вашите пари и е важно да знаете за какво ги давате. Тук отново има няколко варианта, а всеки от тях си има особености и различна стойност. Различните студиа предлагат няколко основни типа услуги. Често те са разделени по пакети, включващи по етапно действия от изграждане на концепция до цялостна реализация.

Стартов пакет, включващ концепция за дизайн и визуализации на пространството.

Основен пакет, включващ началния плюс всички нужни технически чертежи за реализация на проекта.

Надграждащ пакет с авторски надзор. Тук са включени горните два пакета и студиото добавя надзор на проекта. Дизайнерът следи за коректното изпълнение на различните етапи в изпълнението. Изпълнението се извършва от външни майстори.

Цялостен пакет. При този тип услуга цялата отговорност е поета от студиото. Дизайнерите изготвят визуализации, технически чертежи, документация и материализират целия проект, достигайки резултат като на визиите. Интериорното студио и неговият екип от подизпълнители отговарят, следят, монтират и изпълняват всичко по проекта.

За да сте удовлетворени от свършената работа и от Вашия избор, препоръчваме да заложите на един от последните 2 пакета. Така няма да има наполовина свършена работа и свеждаме възможността за грешки и лоши решения до минимална. 

В случаите когато искате да работите с ваши изпълнители бъдете внимателни. По-ниската цена може да е за сметка на нещо друго. Например не спазване на срокове, липса на възможности и отговорност. Бъдете предпазливи, защото решението да смените изпълнителите по средата на проекта е по-голям проблем, излиза по-скъпо и отнема повече време. 

За да станат нещата в срок и да се спази предварително зададения бюджет, най-сигурното решение е избора на цялостен пакет. Така всички въвлечени изпълнители в проекта ще са запознати с особеностите, изискванията и най-важното ще има контрол, с които да не се занимавате Вие.

Въпрос 4: Колко ще платя за моя избор?

За да отговорим коректно на въпроса за цената на интериорния дизайн се връщаме на темата за качеството и професионалния опит. Забелязват се голяма разлика в цените за предлагане на уж една и съща услуга. Разликата идва именно от качеството, времето и натрупания опит. Възможността от възникване на проблеми при избор на евтина оферта за интериорно планиране е голяма. С времето се откриват разнообразни пречки, които освен пари струват и нерви. Препоръчваме да не си правите опити, защото нещата, които могат да се объркат за безбройни. 

Заложете на качеството, сигурността и спокойствието. Не сте единствените. Забелязва се тенденция, че все повече хора се доверяват на интериорни студия за дизайн концепция, изпълнение и реализация на проектите и със сигурност има защо. 

За да бъде всяка фаза от проекта Ви коректно и навреме изпълнена, се грижи студиото на Komfort Design, следвайки установени правила, определен бюджет и строги изисквания.

Въпрос 5: Какво мога да очаквам от Komfort Design?

Ние сме креативно студио за интериорен дизайн. Студиото специализира в проектирането на вътрешно обзавеждане на апартаменти, къщи, офиси и обществени обекти от всякакъв тип. Екип от млади дизайнери предоставя на своите клиенти високотехнологичен дизайн, индивидуално отношение и прецизност до най-малкия детайл. 

Ние работим за да осигурим комфорта във Вашия дом. Стремежът ни към реализиране на Вашите желания ни води към постигане на високи резултати. Чрез съвместна работа и постоянна комуникация изграждаме доверие, приятелство и гарантираме качество.

Основната цел е да предоставим на нашите клиенти пълен списък от качествени услуги. От идея, през визуализации и технически чертежи до завършен дом, отразяващ напълно всички желания.

Източник: https://design.esteta.bg/