16
мар.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЦВЕТОВА СХЕМА ПРИ ОБЗАВЕЖДАНЕ

Когато обмисляте дизайна на една стая, е много важно да вземете предвид всички детайли от външния вид на бъдещия интериор, като специално внимание трябва да се обърне на избраната цветова схема. Факт е, че цветът, който присъства в дизайна на апартамента, трябва да бъде избран не само от личните вкусови предпочитания, но и от психологическите свойства на цветовата гама. Цветовете ни влияят – те успокояват, дразнят, настройват ни креативно или подбуждат към агресия, така че цветовете трябва да бъдат избрани внимателно. Всички цветове оказват влияние върху околната среда и този фактор не бива да се пренебрегва, особено когато се вземат решения за цвета на големи равнини, например стени, тавани, подове, големи мебели.

История на цветовете

За да разберете как да изберете правилната цветова схема за интериора, първо трябва да сте търпеливи и да се потопите в теорията на цветовете за известно време. Нютон  открива, че бялата светлина всъщност е смес от всички цветове. Освен това белият цвят отдавна се свързва с всичко положително и мило и отдавна е известно, че белият цвят на интериора визуално увеличава пространството, прави го по -светло и по -ефирно. Но за това има не само психологическо, но и физическо обяснение. Факт е, че цветовете на обектите са тази част от бялата светлина, която те отразяват и те абсорбират останалата част от спектъра. Така че зелените листа поглъщат главно синята и червената част на слънчевата светлина и отразяват зеленото. И това свойство на цвета на обекта определя защо белите или светлите помещения изглеждат по-големи-поради голямото количество повторно отразена светлина, докато наситените цветове отразяват само малка, например само червена или синапена част на светлината, като по този начин намалява осветеността на помещението. Тъй като всички повърхности в стаята са вторични източници на светлина, колкото повече светлина поглъщат, тоест колкото по -тъмен и богат е цветът им, толкова по -слаби са те.

Има няколко концепции за избор на цветова схема за апартамент: монохромен, когато се използват няколко нюанса на един и същи цвят, обикновено три (например слонова кост, бежово и кафе), черно -бяло (известно също като ахроматично – т.е. лишени от цветове, черта на черно -белите и сивите цветове са тяхната гъвкавост, всеядност по отношение на допълващи се, допълнителни цветове в стаята) и контрастни – дава ярки, наситени с цветове стаи. По -долу е даден пример за монохромна цветова схема.

Такава скала се възприема от окото равномерно и спокойно, веднага внася хармония в стаята. Съществува и техника, при която се използват няколко различни цвята, които могат да се допълват взаимно, да съвпадат или, напротив, да контрастират.  Класическото разпределение на яркостта в интериора е изградено по следния начин – колкото по -високо, толкова по -ярка става повърхността. Тоест яркостта се увеличава от пода до тавана. В същото време, цветовият акцент върху повърхността изглежда, че e изпъкнал спрямо съседните елементи. В същото време има смисъл да се правят малки стаи в равномерна цветова схема, така че повърхността да изглежда хомогенна, а границите да са замъглени. Също така, отразяващата способност на повърхностите влияе върху яркостта, а оттам и възприемането на размера на помещението – колкото по -лъскави са те, толкова по-голяма изглежда стаята (това се отнася за всички повърхности, включително пода). Съответно тухлените, каменните, бетонните и дървените стени значително намаляват яркостта на помещението (това трябва да се има предвид, когато се обмисля схемата на осветление за стаята). Така че, когато избирате цветова схема и модел, трябва да вземете предвид няколко прости правила. Светлите цветове визуално увеличават пространството, докато тъмните, напротив, го стесняват, очертават ясни граници. Лентата увеличава размера на стаята по нейната посока (вертикалните ивици на тапета правят стаята визуално по -висока, а хоризонталните ивици по -широки, тоест по -ниски). Големите шарки не се препоръчват в малките стаи, защото там те ще изглеждат непропорционално големи, както и използването на големи мебели – всичко това ще намали размера на стаята. Боядисаният таван ще изглежда оригинален и освен това ще намали видимата височина на стаята, ако сте щастлив собственик на апартамент или вила с високи тавани (за да постигнете същия ефект, можете да  залепите върху тавана и тапети).

Цветове на спалнята

Изборът на цвят за боядисване или тапициране на спалнята е може би най -важният, защото човек прекарва една трета от живота си в нея. Най -добре е да използвате цветове за дизайни, които въздействат успокояващо и релаксиращо за насърчаване на здравословен сън и релаксация. Можете да избирате между пастелни и всички нюанси на неутралните цветове, както сини, зелени и лилави. Също така не е забранено използването на тъмни, заглушени тонове. Ярките цветове в спалнята трябва да се избягват категорично. Но ако основната цел на спалнята все още се свежда до прояви на страст, тогава е по -добре да използвате яркочервени и оранжеви цветове в дизайна, но е по -добре да не докосвате розовото, противно на общото мнение, този цвят говори повече за детска наивност и не вдъхновява към прояви на страст.

Избор на цвят за кухнята

Отдавна е доказано, че всички топли цветове повишават апетита, подобряват храносмилането и жизнеността. Ето защо е по -добре да обмислите дизайна на кухнята в жълти, оранжеви, дървесни и червени тонове. Тази цветова скала дори ще помогне при готвене, ще даде повече енергия.

Избор на цветове за хола

Няма специално правило в коя цветова схема да се боядисва хола, но е по -добре това да са светли, ненатрапчиви цветове, но не пастелни и не прекалено приглушени. Идеален например са прасковен, светлозелен, бледо лилав. Можете също да използвате пастелни нюанси по стените, но в този случай трябва да има ярки контрасти в декорацията или мебелите. Всичко трябва да се реши в зависимост от това за какво ще служи холът – за тихи семейни събирания или приемане на гости и бизнес партньори.

Цветове в детската стая

Противно на заблудата на много родители, детската стая не трябва да бъде декорирана в прекалено ярки, закачливи цветове. Това често е причина за прекомерното вълнение на детето и неспособността му да спи нормално. По -добре е да се придържате към цветове за декориране на детска стая, много добро решение е да използвате деликатна гама, например светло розово, светло синьо и т.н. Нещо повече, ярките цветове могат не само да превъзбудят детето, но и да повлияят негативно на психиката му по време на развитието, така че е по -добре да не рискувате.