10
ян.

Как да изберем идеалния диван за всекидневната ? 

Първото нещо, което трябва да направите, когато подреждате или обновявате хола си, е да изберете основните мебели, а не боята за стената. Много по-лесно е да намерите диван, който ви харесва, когато не се налага да се ограничавате до някаква цветова гама, основана на цвета на стените, а ако не ви харесва декорацията, много по-просто и по-евтино е да ги боядисате отново отколкото да инвестирате в нови мебели. 

Интериорните дизайнери препоръчват да се инвестира в диван, който наистина харесвате, а не да свикнете с компромисно решение, чието единствено предимство е, че съответства на стените. 

Сега, след като установихме, че едната от първите стъпки в стратегията за декориране на всекидневна е да намерим идеалния диван, е време да разгледаме възможностите ви за избор на диван. Има над двадесет вида дивани, но повечето пъти хората правят своя избор въз основа на най-популярните шест модела. 

Представяме Ви шест вида дивани, подходящи за вашата всекидневна 

  • Модулен диван 

Изработен е от много независими части, които могат да бъдат сглобени в различни форми. Модулният диван стана популярен още през 50-те години и днес е ценен заради своята гъвкавост и липса на усилия, необходими за преместването му. Той обаче има и няколко недостатъка. Най-популярната конфигурация е L-образната, обикновено поставена в ъгъла на дневната, близо до стена. Подобна настройка може да накара дори голяма стая да изглежда малка. Ако изберете модулен диван за всекидневната, отидете на такъв, който заема максимум една четвърт от повърхността на стаята и го дръпнете към центъра на стаята, за да отворите пространството. 

  • Диванът Честърфийлд 

Може лесно да бъде забелязан благодарение на облегалките и подлакътниците, които са с ватиран външен вид и са разположени на същото ниво. Получават името си от графа Честърфийлд, който искал мебел, която да позволи на един господин да седне, без да намачка дрехите си. Този тип диван има тенденция да заема повече място в помещението заради подлакътниците, които имат външна извивка. 

  • Диванът Loveseat (двуместен) 

Това всъщност е двуместен диван. Предлага се в голямо разнообразие от стилове и се вписва добре в малка всекидневна или близо до четири- или петместен диван, в зоната за общуване в голяма всекидневна. 

  • Диван с регулируема облегалка 

                 Диванът с регулируема облегалка стана все по-популярен през последните няколко години благодарение на комфорта, който го характеризира. Той е по-малко подходящ за по-официална всекидневна, но е идеален за семейства, в които филмовите вечери са станали традиция. 

  • Диванът Бриджуотър 
     

                 Това е класически и много удобен модел, който се вписва хармонично в повечето стилове интериорен дизайн. Леко външно извитите подлакътници са поставени по-ниско от наклонената облегалка, а краката обикновено са покрити с материя, придаваща по-традиционен вид на дивана. 

  • Модерният диван 

                 Модерният диван е удобен, елегантен, с прости прави очертания и минималистичен дизайн. Краката могат да бъдат оголени или дори напълно липсващи, цветовата гама варира от неутрални нюанси до ярки цветове, структурата е издръжлива (ако е направена от твърда дървесина или метал), а фокусът е съсредоточен върху релаксирането. Вписва се в просторна, повлияна от скандинавския стил всекидневна.