03
апр.

ИНТЕРИОРНИТЕ СТИЛОВЕ НАКРАТКО – ФРЕНСКИ ПРОВИНЦИАЛЕН

Когато мислим за Френски провинциален стил си представяме полета от лавандула и ярко слънце. Благодарение на характерните за този стил елементи крайният резултат е винаги е естествен и приветлив.

Този интериорен стил има топло и непринудено усещане, което ще се впише красиво във вашия дом точно толкова, колкото в замък. Комбинирайки някои от основните елементи ще постигнете прекрасен интериор. C’est Bon!

Дизайн

Материалите, използвани във Френския стил често създават привлекателни архитектурни особености. Елементи като каменни стени и подове, греди и тавани от необработена дървесина и стени с неравна мазилка оформят облика на дом, декориран в този стил.

Мебелите имат извити панели и ръчно резбовани декорации. Френският провинциален стил е завършен с шкафове за съхранение на тенджери и тигани, дрехи, спално бельо или прибори за хранене.

Голяма трапезна маса е един почти задължителен елемент във Френския провинциален стил. Обикновено има матов восъчен завършек.

Трапезните столове имат извити и ръчно издълбани детайли.

Най-често срещаните подови настилки са камък, глина или тухла, но старите дървени дъски също стоят добре, тъй като акцентът е върху това да са стари и очарователни.

Дървените капаци на прозорците пазят горещото слънце през лятото.

Цветове

Цветовата палитра, използвана във Френски провинциален стил, съдържа пълния спектър на цветното колело. Слънчево жълто, меко злато, червено и изгоряла ръжда, тревно и тъмно ловно зелено, кобалтово сини и меки океански тонове. Тези ярки цветове са в контраст с черно и сиво.

Мебелите със състарен метал носят топлина и прекрасни линии.

Бледи нюанси по стените и тавана  контрастират с тъмни грапави дървени греди.

Материали и текстури

Естествените материали са важни при декорирането на Френския провинциален стил. Стените и таваните са грубо боядисани а мазилката по стените е неравна. Подовете от естествен камък са покрити с вълнени или памучни килими, за да внесат топлина и уют в пространството.

Каменна камина присъства почти винаги във френските домове. Отличителен елемент е голямата греда в горната част. Тя служи като мантия, а каменни или керамични плочки оформят камината. Огнището е от глина или тухла с медни скари. Характерни са железените аксесоари.

Шарките върху тъканите комбинират нюанси на основни цветове със зелено, лавандула и ярко оранжево.

Тойл

е традиционна френска тъкан, означаваща “ленено платно” или “платно за рисуване”. Има бял, кремав или жълт основен цвят с големи мотиви в един контрастен цвят. Темите за тойл включват селскостопански животни, китайски модели или ухажващи сцени от 18 век. Моделите на тойла обикновено се отпечатват върху лен или памук.

Декор

Предметите за декор във френска селска стая са много вдъхновяващи. Семпли тъкани или телени кошници, резбовани дървени парчета, цветна керамика и плочки и естествени треви обикновено се използват в този стил.

Навсякъде можете да видите буйни естествени цветя! Те са красиво подредени в кошници, медни саксии или прозрачни стъклени вази. Това внася прекрасните цветове и текстури на природата във вашия дом.

Популярна е цветната и приглушена керамика, която се използва най-вече в трапезата на френските страни, а не фин китайски порцелан.