20
сеп.

Интериорен проект, за колко време се изготвя?

За колко време се изгoтвя един интериорен проект? Това е въпрос, който интересува много от вас, и на който ще се опитаме да дадем обобщен отговор. Разбира се, всяко интериорно студио има своите разбирания относно сроковете, но повечето спазват основните правила. Ние ще разгледаме случаят, в който започваме от самото начало и стигаме до завършен интериорен проект, готов за снимки. Това включва авторски надзор и изпълнение, докато клиента не се нанесе наготово.

часовник

Интериорен проект, за колко време? Кой се интересува от това?

Бързащите. Това са хората, които най-често питат за това, колко време трае интериорното проектиране. Ако и Вие бързате значи тази статия ще бъде полезна за Вас. 

Зависи също за какъв тип интериор ще е бъдещият интериорен проект. Ако ще бъде Вашият мечтан дом, тогава Ви съветваме да му отдадете колкото можете повече време. Ако е с цел инвестиция или отдаване под наем, тогава бързото изпълнение е от съществено значение и тогава бързането е оправдано. Разбира се, не за сметка на качеството.

Ако правим интериорен проект на хотел например

Когато става въпрос за проект на обществен интериор, например хотел или ресторант, тогава нещата стоят на кантар. Хем трябва да се обърне достатъчно внимание на интериорният проект, хем трябва да стане бързо. В даденият случай трябва да се има предвид, че конкуренцията е безмилостна и посредствените хотели в последствие са губещи. Тогава решаващ е факторът локация. Ако в околността няма много други хотели, но напливът от клиенти е сериозен тогава няма какво да губите. Правите набързо интериорен проект за стаите, обзавеждате набързо с готови мебели и посрещате гостите. Разбира се и това е нож с две остриета защото отново конкуренцията е безмилостна. Винаги може някой да построи хотел до Вашия и да ви вземе клиентите. За това знайте: външният вид продава, хубавият интериорен дизайн също.

Интериорен проект на офис

Ако става въпрос за офис, например фирма, която е в помещение под наем и си е купила собствен офис тогава факторът време се засилва по значение. Същото се отнася за всякакъв тип бизнеси, коитo оперират в помещения под наем и са на фаза закупуване собствен офис. Тогава е важно да се спестят месеците, в които се плаща наем и интериорният проект трябва да се забърза, както и изпълнението му. Освен това понякога се изисква време за нанасяне и реорганизация. В този случай бързането е оправдано. Тогава с основание бихте могли да изисквате по-точно определен срок за изготвяне на интериорен проект.

Защо питате?

защо

Интериорен проект – защо е толкова важно да знаете колко време ще отнеме проектирането? Разбира се, всеки може да има своите причини, но все пак е хубаво да се замислите важно ли Ви е бързането. Кое Ви кара да бързате, какво печелите и какво губите?

Отново се връщаме на двата варианта. Ако е собствено жилище,  тогава или очаквате важно житейско събитие и искате то да се случи в новият дом, или досегашното жилище не Ви устройва вече, или сте под наем и искате час по-скоро да отпадне един разход. 

Понякога е важно за Вас да знаете, за колко време ще е готов интериорният проект, защото чисто организационно искате да сте подготвени. Когато е готов интериорният проект да започнете да го изпълнявате веднага.

Вторият вариант, е когато бъдещиет интериор ще бъде предназначен за бизнес: заведение, хотел, магазин, фризьорски салон и т.н. Тогава е важно за Вас да си следвате бизнесплана. Само не забравяйте, че бързането понякога излиза по-скъпо. В този случай заложете на баланса, не подценявайте интериорният проект, просто настоявайте да стане по-бързо!

Важно ли ви е?

Някои хора просто си бързат. Такива са си бързаци,  свършват си работата по-бързо от останалите. Понякога са доволни от свършеното, понякога са нещастни и се питат защо. А всъщност не си задават въпроса, важно ли ми е да бързам толкова? Бързането във всеки интериорен проект носи след себе си грешки, непредвидени разходи и още други главоболия.

Да речем, че ще правите нова вила и искате да я обзаведете с интериорен дизайнер. Имате си прекрасен апартамент, не сте под наем или пък сте под наем, но това не ви притеснява. Тогава защо да бързате? Първо се запитайте важно ли Ви е, защото понякога ще свършите по-бързо от планираното, но резултатите ще са плачевни и няма да сте доволни. Хем ще сте похарчили една торба с пари, хем ще живеете в посредствена къща с 1000 забележки и ремонта няма да приключи никога, защото все нещо ще се изтърве с това бързане и ще трябва да го довършвате или оправяте. В изпипаният интериорен проект всичко е предвидено, сметнато и изчислено и грешките са сведени до минимум.

Разбира се има го и обратният вариант. Тогава сигурно времето посочено в офертата за интериорен дизайн ще е най-важното. 

Интериорен проект, за колко време? Кое колко време отнема?

Нека да разделим нашият интериорен проект на три основни части и да определим кое отнема най-много време.

Идеен интериорен проект

Включва зониране, разгъвки и 3Д визуализации. Включва също обсъждане с клиента и още няколко други подробности.

Работен интериорен проект

В тази фаза разработваме работните чертежи за всички строителни части от интериорният проект, като вътрешни преградни стени, ВиК, Ел, Тавани, Настилки и други. Освен това обръщаме специално внимание на подробното разработване на детйлни чертежи на мебелите, включени в нашият интериорен проект.

работен-проект-ВиК

работен-проект-разпределение

работен-проект-ел

работен-проект-тавани

работен-проект-ВиК

работен-проект-разпределение

Изпълнение на интериорен проект

Работата на нашият интериорен дизайнер включва:

Събиране на оферти за всичко, предвидено в нашият интериорен проект;

Kоличествени сметки;

Oрганизация на майсторите по съоветните строителни части;

Мебелно производство, монтажи и т.н.

В нашето интериорно студио смятаме, че изпълнението на всеки интериорен проект отнема най-много време, защото не зависи пряко от нас, все пак там е намесен човешкият фактор. Но при достатъчно опит и добра предварителна организация би могло да се прецизира сравнително точно времето необходимо за изпълнение на конкретният интериорен проект.

На второ място е идейният интериорен проект. Ние се стараем всеки път да надминаваме себе си, на идейно ниво. Искаме да надграждаме с всеки нов проект, за да сме конкурентни във времето, както сме били винаги до сега. Тук също има и фактор „технологично време“, което е от значение за изготвянето на 3Д визуализациите към даденият интериорен проект. Общо взето, за всяка стая са ни необходими около два дни за една 3Д визуализация, защото държим на високото качество.

Работният интериорен проект отнема най-малко време, не защото е най-лесен или защото не ни е важен, а защото зависи изцяло от нашите знания и умения. Тук нямаме технологично време, а и голяма част от детайлите са измислени още на фаза идеен интериорен проект. Просто всичко вече е измислено, а от нас се изисква да го начертаем и да го оразмерим за производство. Това важи както за строителните чертежи, така и за чертежите на мебелите.

Интериорен проект, за колко време? Важна ли е големината?

При всеки интериорен проект е различно, но нека отговорим кратко на този въпрос:

По-важни са ни бройката на помещенията отколкото големината им. Колкото повече стаи имате, толкова повече нашата работа се удължава във времето. Колкото по-отворено е постранството, което е обект на интериорно проектиране, толкова по-бързо става.

За нас е много по-бързо да проектираме обобщени пространства. Това се отразява, като в идейните чертежи , така и в 3Д визуализациите, а също и в работните чертежи. 

За изпълнението на интериорният проект това не е особено важно. Дали се обзавежда обобщено пространство или такова насечено на много стаи няма особено голямо значение.

Интериорен проект, за колко време? Можем ли да обърнем процесите?

Краткият отговор е НЕ.

Колкото и да се изкушавате да започнете с електрото например, без да е готов проекта, не го правете! Това е първата грешка която ще направите.

Има различни поговорки. Някои казват, че „не е правилно да се слага каруцата пред коня“, други казват „не мажи маслото на хляба преди да си отрязал филията защото ще се омажеш“. А ние ви казваме просто не правете глупости! Послушайте ни! Всяко нещо си има правилното време, кога да започне.

Този наш съвет ще ви спести много нерви и главоболия. Така че, не се поддавайте!

Същото важи и за офертите на всичко, което включва нашият интериорен проект.

Понякога ни задават следният въпрос: „Колко пари ще ми излезне изпълнението на проекта?“ Задават ни този въпрос още преди да са питали колко ще им струва самият интериорен проект,а понякога още дори не сме се запознали с клиента. Това е несериозно.

Разбира се, че ще получите оферти и точни колкичествени сметки на всичко което включва интериорният проект, но това ще бъде, когато сме проектирали всичко и знаем какво да пишем в сметките и спецификациите. Иначе ще си ги измислим и ще Ви дадем една тааблица, от която нищо няма да е вярно.

Източник: www.interiordesigner.bg