22
юни

ИНТЕРВЮ С ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР ВАНЕСА КУМАНОВА – КОМФОРТ ДИЗАЙН

„МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ВАШИТЕ УСЛУГИ, АКО НЕ СЪМ ЗАКУПИЛ ИМОТ ОТ КОМФОРТ ООД?“

Днес ще си поговорим за най-новите тенденции в интериорния дизайн, за това има той почва у нас и какви са ключовите неща, които трябва да кажем на интериорния дизайнер при първа среща.

Имам удовоствието да Ви представя Ванеса Куманова – главен интериорен дизайнер в студио Комфорт Дизайн.

Здравей, Ванеса!

Преди да започнем с конкретика на темата, за която сме те поканили да си говорим днес, моля, да запознаем читателите ни Вашата дейност накратко.

Ванеса Куманова: След повече от 30 години опит в строителния бранш, фирма „Комфорт„ ООД реши да създаде студио за интериорен дизайн КОМФОРТ ДИЗАЙН.

„“Да влагаме качество и отношение във всичко , което правим„.

Това е нашата мисия ! Да предлагаме качествени комплексни решения в областта на интериорния дизайн с индивидуален подход към всеки клиент !

Създаваме идеи за пространството, което ще работи най-добре за Вас и след това го превръщаме в реалност. Ще вървим ръка за ръка още от избора на ново жилище до преобразяването му във Вашата мечта.

Натрупаните през времето опит и контакти се превърнаха и в основа на дълготрайно сътрудничество с редица партньори. Съвместната ни работа допринася , както за качеството и разширяването на услугите ни, така и за натрупването на все повече опит и знания.

Когато се прави оглед за първи път, кои са ключовите неща, които трябва да посочим на интериорните консултанти?

  Ванеса Куманова: Когато правим оглед за първи път, нещата, които трябва да ни посочите са, вашите предпочитания и стилове, какви са целите и нуждите ви. Също така, споделете с нас какви са ограниченията и предизвикателствата (ако имате такива), например: малка площ, специфични функционални изисквания или определени материални ограничения. Също така какъв е вашият график и времеви рамки, за да можем да ви предложим реалистични срокове за изпълнение. И не последно място, вашият бюджет. Чрез него лесно можем да ви предложим решения, които са финансово достъпни за вас.

  Как виждаш развитието на българския интериорен дизайн като цяло?

  Ванеса Кумаова: Като цяло нашите наблюдения са, че през последните години развитието на интериорния дизайн в България е доста положително. Има растящ интерес към модерен и иновативен интериорен дизайн, както в жилищни, така и в комерсиални обекти.

  Също така има растящ брой професионални интериорни дизайнери, които се занимават с това да създадат за вас функционални и естетически привлекателни интериори. В това число се включва не само избор на мебели и декорации, но и архитектурни решения за вътрешното пространство, осветление, цветова схема и материали.

  Също така наблюдаваме, че има нарастваща тенденция за интегриране на екологично осъзнати и устойчиви принципи в интериорния дизайн.

  И все пак според нас все още има място за допълнително развитие и повишаване на стандартите в интериорния дизайн в България. Повечето проекти в момента са съсредоточени в по- големите градове, но има потенциал за разширяване на дейността и в останалите региони.

  И като заключение на този въпрос можем да кажем, че развитието на българския интериорен дизайн е положително, предлага възможности за креативност и иновации, и има много потенциал.

  Как определяш успеха във Вашия бранш?

  Ванеса Куманова: За нас успеха се измерва чрез няколко най- важни неща, като например:  

  – Задоволството на клиентите: Може би това е един от най- важните показатели, че нашата работа е свършена качествено;

  – Качеството на изпълнение: За нас е изключително важно да се отличаваме с високо качество на изпълнение на проектите си. А именно внимание към детайлите, използване на качествени материали и професионализъм в работата;

  – Креативност и резултати: Това да сме креативни и със свежи и иновативни идеи е ключово за успеха в интериорния дизайн;

  – Бизнес резултати: Успехът в интериорния дизайн може да се измерва и по бизнес резултатите, които включват увеличаване на клиентската база, повишаване на броя на завършените проекти и развитие на дългосрочни партньорства;

  Какво е важно да притежава един добър интериорен проект?

  Ванеса Кумаова: Със сигурност, за да бъде успешен един интериорен проект трябва да притежава няколко основни неща:  

  – Функционалност: Добрият интериорен проект трябва да бъде функционален и да отговаря на нуждите на клиента. Трябва да осигурява оптимално използване на пространството и лесно приложими решения.

  – Естетика и стил: Интериорния проект трябва да бъде визуално привлекателен и да отразява стила и предпочитанията на клиента, като нашата работа е да съчетаем цветове, материали и мебели, между които да има хармония

  – Качество на изпълнение: За нас е много важно да залагаме качествени и издръжливи във времето материали.

  – Практичност и устойчивост

  – Индивидуалност и персоналност: Добрият интериорен проект трябва да бъде уникален и да отразява индивидуалността на клиента.

  – Бюджетно съответствие: За нас дизайнерите е много важно да изпълним проекта в съответствие с поставените рамки относно бюджета. Трябва да сме в състояние да оптимизираме разходите.

  Кои са водещите тенденции в интериорния дизайн през 2023?

  Ванеса Куманова: Има някои неща, които мисля, че ще останат тенденция винаги това са:

  – Естествени материали: Дърво, камък, вълна и висококачествени текстили. Тези материали винаги са придавали топлина, текстура и органичност в интериора.

  – Неутрални цветове: Те винаги са създавали спокоен и съвременен вид, позволявайки на другите елементи в интериора да изпълнат.

  – Минимализъм: Чистите линии, опростените форми, това са все неща, които създават усещане за простор и свежест в интериора.

  И все пак тенденциите, които наблюдаваме, че набират популярност през 2023 год. Са: Земните тонове- особено кафяво, розово, лилаво, праскова, Неокласицизмът с неговият фокус върху подробни и симетрични линии. Декорът се съчетава много лесно с други периоди и стилове и се фокусира върху елегантност и изтънчесност, Мозайки, Осветителни тела от хартия и плат, Текстурирани и триизмерни плочки, сюрреализъм и каменни облицовки.

  От какво черпите вдъхновение в работата си?

  Ванеса Кумаова: Вдъхновение черпя от много източници, които ми помагат да създавам красиви и креативни проекти. Някои от основните са:

  – Природа и околна среда, Естетика и мода, култура и история, технологии и иновации, и пътувания и етнически култури.

  За повечето от нас е ясно, че Комфорт Дизайн е дело на голямата строителна фирма Комфорт ООД. Но ако аз съм си закупила апартамент от друг строител, мога ли да се възползвам от Вашите услуги?

  Ванеса Куманова:  Да, разбира се. Ние не обслужваме само обектите на Комфорт.

  Няма никакъв проблем да изготвим проект за сграда от друг строител или ако просто решите да освежите и обновите апартамента, в който живеете в момента. Имаме страхотни завършени проекти на панелни апартаменти, които просто се нуждаеха от освежаване.

  Също така, работим с клиенти от други градове. Необходимо е да знаем предназачението на помещението, по което ще рабптим, какви са потребностите и нужните на клиента, за да дадем най-доброто предложение.

  Визуализации от проекти на „Комфорт Дизайн“