10
мар.

Индустриален интериорен дизайн и неговите характеристики

Този стил е роден през 90-те години на миналия век в Ню Йорк вероятно от необходимост и в опит да се превърнат старите или изоставени складове, промишлени и фабрени помещения във функционални и уютни жилищни пространства.

Големи зони и пространства
Тъй като в Америка този стил предимно е бил създаван върху площта на индустриални сгради, необходимото пространство за реализация на жилищен интериор трябва да бъде не по-малко от 100-200 кв. м. Високите тавани, големите прозорци, гредите на тавана или откритите тръби с различни диаметри са незаменима част от индустриалния стил. Безспорно този стил изглежда особено автентично при тавански пространства, които напълно отговарят на стила.

Материали


Основните компоненти на този стил са старо дърво, метал със следи от ръжда или патина и бетон. Особеното тук е, че метала трябва да бъде матов, без следи от блясък.

Част от красотата на индустриалния интериорен дизайн е неговата простота. Именно за това и гореизброените материали са звездите на интериора. Кухните от неръждаема стомана, бетонните стени и метални аксесоари се вписват по уникален начин в индустриалното пространство.

Изключително добре се комбинират мебели, които съчетават в себе си метал и дърво, отворените рафтове, метални столове и дървени маси.

Цветове
Топлите, неутрални цветове обикновено са предпочитани за домовете в индустриален стил, които обикновено са големи и отворени. Те помагат да се създаде усещане за визуална топлина в пространството, която в противен случай лесно бива неутрализирана от прохладата на металните тръби и бетона.

Големи прозорци
Огромните прозорци са неразделна част от индустриалния стил. През тях преминава много повече светлина, която буквално облива цялата стая в слънчеви лъчи. Дограмата на прозорците е по-добре да бъде метална в тъмен цвят. Завесите по правило отсъстват в този стил, но ако държите на тях те трябва да бъдат семпли, леки и от естествени материали в светли цветове.

Подове
За да останат верни на интериорния дизайн в индустриален стил, много от собствениците предпочитат настилката на пода да бъде от полиран бетон. Всъщност това е практичен и икономичен вариант, който идеално се вписва в този стил.

Онези от вас, които искат да внесат допълнителен контраст и топлина в интериора могат да заложат на естествено дърво или каменни подове. И двата варианта са изключително подходящи и създават усещане за топъл и уютен дизайн.