12
окт.

Идеи и съвети за мечтаната баня/тоалетна

Баните са помещенията с най-скъпо изпълнение на квадратен метър. Затова проектирането и обзавеждането им отнема време, за да може инвестицията да бъде оправдана, както и крайния резултат. В тази статия ще поговорим малко повече за баните, тоалетните за гости, както и често срещани грешки при проектирането им. В допълнение, ще навлезем повече в изпълнението, като дадем някои практически съвети, за какво трябва да се внимава.

Разпределение

Всяка баня, била тя малка или голяма, има своите особености и проблематики, затова планирането на зоните и техните функции е едно от най-важните неща, за да бъде вашата баня практична и удобна.

Правилното разпределение засяга най-вече санитарния фаянс, както и мебелите за баня. Те от своя страна трябва да са съобразени с ВиК изводите на помещението. Почти винаги има възможност за коригиране и изместване на тези изводи, но трябва да се съобразят с възможностите на банята.

Важно е да не прекаляваме с обема на обзавеждането на банята. Ако я препълним, тя ще стане тясна и функционалността ще бъде сведена до минимум. Трябва да предвидим и достатъчно място за преминаване, като минимумът е 60см, но за да бъде удобно, бихме казали, че той е 70см.

Стени и инсталации

При малки помещения е важно да отделите внимание на стените и инсталациите. Навярно сте чували как майсторите се оплакват, че стените са прекалено криви и трябва да се изправят. Това може да стане по два начина – с измазване и с конструкция от гипсокартон.

При измазването се спестява най-много място, но и отнема повече време и ресурс, докато с гипскартона, този процес е бърз и предпочитан от майсторите. Единственият минус е, че се отнема повече пространство, затова винаги изисквайте минимума. Имайте предвид, че минималната предстенка, която може да се изгради започва от 5см.

Много от нас предпочитат конзолните смесители, защото стоят по-луксозно и заемат по-малко място. Смесителите от този тип имат тяло за вграждане, което е обикновено около 12см, като то може да бъде дори вкопано в тухлата, при наличие на достатъчна дебелина на стената.

Toалетна

Има няколко типа тоалетни чинии – с моноблок, конзолни, стоящи, Rimless, класически с високо казанче, с ниско казанче, ъглови тоалетни и класически. Допълнително, материала за изработка на тоалетните чинии може да бъде както керамика, така и порцелан, стомана и чугун, пластмаса. Всяка една от тях има своите предимства, цена и недостатъци, затова всичко е въпрос на личен избор и визия.

Нека обаче да се върнем към главната тема и най-често използваните от нас тоалетни – конзолни, със структура за вграждане. Те са предпочитани поради факта, че заемат значително по-малко място. Една структура за вграждане би могла да започне от 8 см, като максималният обем на казанчето стига до 9 литра.

Често в помещенията, предвидени за баня и тоалетна, има чупки, където минават инсталациите. В близост до тях е разположена и тоалетната. Тези пространства могат да бъдат продължени и оползотворени, като се монтира структура за тоалетна за вграждане. Над нея остава празно пространство, което може да бъде затворено. Доста често ние използваме това пространство като изграждаме ниши или предвиждаме скрит шкаф, в който да се помещават различни продукти, използвани в банята.

Душ зона

Ако имате средно голяма баня, сигурно си задавате въпроса, дали да си сложите вана, душ кабина или да търсите вариант за нещо средно? Важно е да помислите за това, колко често бихте използвали ваната, дали ще ви е удобно след време, защото смяната означава основен ремонт.

Ако искате вана, която изпълнява задача душ кабина, ще трябва да вземете предвид размера на помещението. Когато говорим за вани за вграждане, за да се чувствате удобно, ще трябва да имате 170см-180см светъл отвор, за да бъде удобна при използване. Всичко под този размер ще води до компромис от ваша страна. Нещо друго, което е добре да имате предвид е почистването. Дори и с преградно стъкло в зоната на душа, за съжаление, другата част от банята пак ще бъде измокрена от пръски при къпане.

Когато става въпрос за практичност, най-предпочитани са душ кабините или цялостното преграждане на душ зоната. Размерите започват от 70смХ70см, като това е минималният стандарт, но тогава е доста трудно да се говори за комфорт. Затова съветваме хората да отделят поне 80-100см за душ пространство, при възможност.

Има още много неща, на които бихме отделили специално внимание, но ще създадем нова статия за тях. Ако все пак искате да научите повече, можете да ни потърсите.

Мебел

Обсъждайки мебелите, които можем да заложим в мокрите помещения, трябва да имаме предвид, че с времето, те биха могли да се деформират, ако са изработени от естествени материали.

В банята трябва да избягваме евтини материали, които имитират дърво, защото се раздуват при наличие на влага. Затова е добре да се насочим към PVC шкафове /които предимно имат изчистена визия/, такива от композитни материали или шкаф от влагоустойчив MDF, комбиниран с HPL /който е с по-висока цена, но няма да имате никакви проблеми в дългосрочен план/ или масивно дърво, което е обработено добре.

Наличието на естествени материали придава на помещението свежест и уют. Човек може да намери безбройно много вдъхновяващи идеи в интернет.

Можете да прочетете повече за различните дървени плоскости в статията ВИДОВЕ РАБОТНИ ПЛОТОВЕ.

Огледала

В новото строителство, много често баните са малки и трябва да бъдем креативни и умерени с идеите, за да не стане помещението още по-тясно. Тук се намесва старият трик с огледалата. Огледалните повърхности отразяват и добавят по-голяма дълбочина на помещението.

Важно е да се съобразите с вашата височина и това на огледалото, за да може то да бъде удобно. Също така можете да си поръчате огледало с вградено LED осветление. То ще ви даде по-голямо удобство при гримиране.

Бъдете креативни при избора на огледало. Не е задължително то да бъде в правилна геометрична форма. Може да изберете такова, под формата на полумесец или дори нещо по-смело, но имайте предвид, че повече хора предпочитат то да стига до тавана.

Осветление

Вашата баня – мечта има няколко варианта за осветление – лунички, пури, плафони, дифузна светлина /скрито LED осветление/, като най-разпространени са луничките. Когато обаче се избира осветление за баня, обърнете внимание на безопасността, т.е. стойността на IP защита. Това е важно да се вземе предвид отделните зони в помещението.

Осветлението при/от огледалото е от особена важност, защото първото нещо, което правим сутрин е да се огледаме в него. Важно е да обърнем внимание и на температурата на осветеност, защото плочките, които сме заложили също играят важна роля. Не трябва да забравяме, че те отразяват светлината. Модните дизайнери съветват, да поставяте по-хладна цветова температура на светлината – 4000-5000 Келвина, ако се обличате за работа, а ако излизате вечер, по-топла – 2400-2700 Келвина.

Важно е да подчертаем, че както обичаме да споделяме с вас, скритото осветление придава чар и акцент на помещението. Същото важи и за банята. Правилно заложеното скрито осветление ще добави този “Уау” ефект. Особено ако го използвате в банята за гости.

Бъдете креативни

Добавете цвят

Не се притеснявайте да отделите малко повече бюджет за единична стена, на която да акцентирате. Понякога, с малко по-голям бюджет за единична стена, бихте могли да направите чудеса, които да ви накарат да се гордеете с избора си с години! Все пак се придържайте към определени стандарти и не прекалявайте с цветовете. Те биха могли да действат релаксиращо, но друг път и да натоварват погледа.

Не е важно да следвате последния писък на модата. Не забравяйте, че думата„тенденция“ означава, че една идея се харесва на маса от хора, но използването на цвят в баните е почти „анти-тенденция“, тъй като голяма част от нас се страхуват от нея.

Вкарайте мотив

Изглежда страхотно, когато се забележи използването на определен модел в банята. Текстурираните плочки внасят живот в пространството и добавят толкова много индивидуалност. Има различни видове гранитогресни плочки, в множество стилове, както и богато украсени модели, които са подходящи за стандартни пространства, до смели геометрични шарки.

Акцентирайте върху детайлите

Много е просто. Използвайте черни метални профили като акцент. Преди време на хората им допадаше повече изчистените преградни стъкла, огледала и др. След това се появи черният метален профил в някои интериорни проекти и това започна да се харесва все повече.

И един последен съвет от нас за цветовете и текстурите в банята. Можете да използвате плочките на всяка една стена от банята, но избягвайте „стената с много детайли“ (чупки, смесители, ниши и др./, тъй като твърде много различни повърхности в стаята могат да изглеждат натоварващо.

Източници: https://indorio.com/blog/