20
сеп.

РЕМОНТ В ЛЕСНИ СТЪПКИ: ЛАЙФХАКОВЕ ЗА БЮДЖЕТЕН РЕМОНТ НА АПАРТАМЕНТ

ЛАЙФХАКОВЕ

Сигурни ли сте, че ключът към добрия ремонт е неограничения бюджет? Разбира се, финансовата страна е важна. Но все пак повечето българи търсят начини да направят ремонта на дома евтино и красиво. Възможно ли е това по принцип? Сигурни сме, че да! И в тази статия ще споделим 4 прости стъпки, които ще ви помогнат да разберете как да направите лесен ремонт на апартамент. Важно условие: резултатът ще зарадва както окото, така и портфейла.

Ремонт в лесни стъпки
Ремонт в лесни стъпки

Стъпка 1: изчислете колко е необходимо за ремонт на апартамента

Запомнете основното правило за разумни спестявания по време на ремонт: за да разберете къде и от какво можете да спестите, трябва да направите пълна  оценка с всички желани разходи. В допълнение към прогнозата е важно да имате още няколко документа:

подробен план на апартамента. Не се доверявайте на официалните данни, по-добре е да измерите всичко сами. Грешка от 5-10 см може да бъде фундаментална;

работен график. Времето е пари и трябва да знаете кои етапи на работа отнемат този ценен ресурс;

дизайнерски проект. Работата на дизайнер струва много, но имаме няколко бюджетни алтернативи.

Как всичко това ще помогне да се направи ремонт в лесни стъпки в нов апартамент или старо жилище? Да преминем през точките.

План на апартамента: защо е необходим и как да изчислим ремонта

Първо, начертайте план. Измерете внимателно всички стени, подове и отвори. Получените данни ще помогнат да се изчисли точно необходимото количество строителни материали и да не се купуват твърде много.

Оценка: как да изчислим ремонта до ключ 

Когато бюджетът е ограничен, оценката е вашият основен инструмент за рационални ремонти. В крайна сметка, ако не изчислите всички разходи има риск да започнете ремонт, но никога да не го завършите. Преди да започнете работа, трябва ясно да знаете колко струва да направите ремонт в стаята, кухнята и банята.

Много експерти препоръчват да действате по тази схема: добавете всички желани разходи към и след това трезво преценете собствените си ресурси. Важно е да фиксирате точките, от които не можете да спестите: замазка, комуникации, сложна техническа работа. По-долу ще ви разкажем повече за „недосегаемите“ елементи. И, разбира се, ще споделим лайфхакове, от които можете да спестите безболезнено.

Как да изчислим ремонт на апартамент: нова сграда и стара сграда

В много отношения подходът към ремонта зависи от вида на къщата. Той определя каква „тежест“ на промяната ще е необходима във вашия случай: основен или козметичен ремонт. В новите сгради експертите препоръчват да започнете с „предварителен“ ремонт – евтин, временен. Факт е, че къщата през първите години след въвеждане в експлоатация може да се свие. Добавете към това и дейността на съседите. Възможно е след няколко години покритието да се напука. Няма смисъл да инвестирате много пари в него.

Но при старо жилище всичко е точно обратното: струва си да се инвестира в основни неща. Това е замазка, ел., ВиК, прозорци. С течение на времето мебелите могат лесно да се сменят, тапетите могат да бъдат залепени отново, но безболезнената смяна на окабеляването няма да работи.

БЮДЖЕТЕН РЕМОНТ
БЮДЖЕТЕН РЕМОНТ

Как икономично да направим ремонт, ако времето е малко

Изразът „времето е пари“ е особено верен, когато вземете предвид колко ще струва ремонтът на едностаен апартамент. Първо, по време на основния ремонт ще трябва да наемете къща и да харчите пари за наем. На второ място, неправилното разпределение на процесите ще доведе до удължаване на процеса.

При такива условия основният ви враг са материалите, които изсъхват дълго време. Например, обикновена подова замазка може да изсъхне цял месец! И през това време останалите процеси са парализирани. Но има алтернатива – суха замазка. И има много такива малки неща.

Дизайн проект: лукс или необходимост при ограничен бюджет

В България услугите на дизайнери обикновено са свързани със скъпи ремонти. В крайна сметка, един добър дизайнер винаги ще ви каже как да направите икономичен ремонт, без да правите компромиси със здравия разум. И не забравяйте, че дизайнерският проект не е предимно за красиво покритие, а за практичен и „интелигентен“ интериор. Дизайнерът ще ви спаси от грешки, които ще сведат до минимум всички усилия за преправяне. И за това  е необходимо да поръчате проект от специалист. Много експерти дават съвети.

Заключение: основното правило на бюджетния ремонт е задълбочената подготовка. Не започвайте ремонт, докато не разберете точно колко пари ви трябват за ремонт на едностаен апартамент в нова сграда.

Стъпка 2: научете се как да правите ремонт в нова сграда със собствените си ръце

Ремонт
Ремонт

Когато направите оценка, включвате в нея не само необходимите материали, но и работата. Разбира се, те засягат колко струват ремонтите в София и другите градове. Като цяло имате няколко стратегии:

Да сключите договор с фирма за ремонт до ключ. Тази опция е надеждна: компаниите дават гаранция и работят официално. Ако нещо се обърка, имате защита и възможност да върнете парите. Но, за съжаление, тази опция рядко се вписва в концепцията за спестявания;

Поканете екип от майстори. Не мислете, че абсолютно всички майстори работят нелегално. Напълно възможно е да се намерят отговорни и съвестни изпълнители. В същото време техните услуги ще струват по-малко;

Намерете индивидуални майстори за конкретна работа. Много професионалисти работят самостоятелно. Използвайте отзиви и препоръки, за да намерите интелигентен електротехник, водопроводчик или шпакловчик. Това е чудесен вариант за извършване на бюджетен ремонт в апартамент, тъй като услугите на отделни майстори са по-евтини;

Опитайте да го направите сами. Дори и никога да не сте извършвали ремонт, някои процеси са доста реалистични за поемане.

Изборът на стратегия влияе върху това колко ще струва ремонтът в едностаен апартамент. Като правило искате да сведете до минимум тези разходи колкото е възможно повече. По-добре е да купите тапети по-скъпи и да ги залепите сами! Но нека си го кажем: шпаклованите стени винаги ще изглеждат по-добре от лошо залепените тапети, дори и скъпи.

Освен това можете да спестите от други неща:

ако не се страхувате от перспективата за собствен ремонт в нова сграда, поемете работа, която не изисква сериозна квалификация. Например доставка на материали, извозване на строителни отпадъци. Във вторичния демонтаж на старото покритие ще бъде от значение;

Най-добрият начин да направите бюджетен ремонт в апартамент е да го започнете в „мъртвия“ сезон. Това е есенно-зимният период, когато броят на поръчките пада, а с тях и цената на услугите на майстори;

Сътрудничете си със съседи, които също правят ремонт. Например, съвместно поръчайте кола за извозване на строителни отпадъци.

Заключение: спестяванията от майстори трябва да бъдат разумни. В никакъв случай не се опитвайте да се справите сами с електрическото окабеляване или водопровод – последствията могат да бъдат катастрофални. Но грубата и спомагателна работа е по силите на всеки.

Стъпка 3: разберете какви материали са необходими за бюджетни ремонти

Ремонт
Ремонт в лесни стъпки

Материалите за грубо и фино довършване са в основата на всеки ремонт. Ако говорим за ремонт в нова сграда, целият ремонт ще трябва да се направи от нулата. Обикновено строителите не се натоварват с електрическа инсталация или водопроводна инсталация. Но при старо жилище има дилема: козметични промени или ремонт напълно?

Нека да разберем каква работа ще е необходима и от какво можете да спестите.

Как да изчислим ремонта в апартамент: грубо покритие

Грубото покритие включва всичко, което е скрито от очите: замазка, окабеляване, мазилка и така нататък. Защо да не направим тези „невидими“ произведения възможно най-бюджетни? Съветваме ви да отхвърлите тази идея. Експертите единодушно твърдят, че е невъзможно да се спести от екстремни довършителни работи. Разбира се, не е необходимо да избирате първокласни марки. Но не трябва да правите компромис с качеството.

Как да направите евтин ремонт, без да спестите от груб завършек? Ако говорим за вторично жилище, ви съветваме да направите одит на помещенията.

1 Ние оценяваме състоянието на замазката. Основният възможен дефект на замазката е хлабавото прилягане към плочата. В тази ситуация сериозната промяна е незаменима. Но стружки и пукнатини се елиминират с циментово-пясъчен разтвор.

2 Интересуваме се от възрастта на окабеляването. Всяка година броят на уредите в къщите се увеличава, а окабеляването се актуализира на всеки 20-30 години.

3 Купуваме контакти и ключове. Почти всички марки електрически аксесоари предлагат на клиентите линия от бюджетни модели до луксозни опции.

4 Решаваме да сменим водопровода. Средно водопроводните инсталации трябва да се сменят на всеки 10 години. Но много производители твърдят много по-дълъг експлоатационен живот. Поканете водопроводчик да одитира комуникациите. Може да не ви се налага да си мислите как да направите бюджетен ремонт на банята.

5 Проверяваме прозорците. Новата дограма е скъпа покупка и не винаги е оправдана. Понякога е достатъчно да смените уплътнението, така че профилът отново да стане херметичен.

6 Извършваме довършителните работи правилно. В зависимост от състоянието на стаята, някои довършителни стъпки могат да бъдат пропуснати и да спестите бюджета.

7 Скриваме недостатъците на тавана под гипсокартон. Когато бюджетът е изключително ограничен и няма средства за идеален таван, той може да бъде скрит зад гипсокартон. Понякога това е единственият вариант как евтино да се направи ремонт в банята и други стаи.

Как да изчислим ремонта на стая, баня и кухня: фини довършителни работи 

Най-накрая дойде етапът, когато можете да дадете воля на творчеството и да превърнете бетонната кутия в уютен дом. Но какво да направите, ако към момента на приключване на бюджета е почти изчерпан? Нека споделим няколко лайфхака как да направите евтин ремонт в нова сграда, която да изглежда луксозно!

1 Откажете се от тапети със сложни шарки. Колкото по-изразителен е моделът, толкова повече ролки ще са необходими, за да пасне на шаблона. А всички остатъци и изрезки са пари на вятъра. Следователно обикновен тапет или платно с вертикална ивица е идеален.

2 Купете остатъчен материал за ефектни акценти. Във всеки магазин ще ви предложат остатъците от първокласни плочки или тапети с огромна отстъпка. Те могат да се използват за зониране на пространството или създаване на ярки акценти. Може би това е най-добрият вариант как да направите евтин ремонт в банята или хола.

3 Използвайте скъпи материали до минимум. Например, в банята е обичайно да се покрият всички стени с плочки. Но плочките са скъп материал. Вместо това боядисвайте стените и плочките само във влажни зони. Ето едно просто решение как да направите ремонт в банята евтино.

4 Инсталирайте голямо огледало вместо плочки. Чудили ли сте се защо хотелите имат огромни огледала? Изглежда като атрибут на лукс, но всъщност ви позволява да спестите много от плочки. Ето един лайфхак как евтино да ремонтирате баня от луксозни хотели.

5 Не се страхувайте да оставите стените голи, без мазилка или декорация. В крайна сметка това е ярък атрибут на стила на таванското помещение, който отново набира популярност.

6 Ами пода? Най-бюджетният вариант е балатумът. В същото време той има много предимства: материалът е издръжлив и лесен за поддържане.

Заключение: ограниченият бюджет не е причина да спестявате сериозно от груби довършителни работи. В крайна сметка това е вашата инвестиция в комфорт и безопасност. В случай на спешна нужда е по-добре да изберете по-скромно фино покритие. В крайна сметка може да се промени безпроблемно, когато финансовото състояние се стабилизира.

Стъпка 4: търсене на мебели и декор, които ще ви помогнат да направите ремонта на бюджетен апартамент красив 

Бюджетен ремонт
Бюджетен ремонт

Ремонтът е готов, време е да напълним апартамента с интериорни предмети! Но откъде да започнете и как да се поддържате в рамките на бюджетните баланси? Дизайнерите съветват да пазарувате в низходящ ред, от скъпи до евтини. Например, първо трябва да закупите кухненски комплект, след това баня, след това легло и т.н. Така че не се увличайте по дреболии и държите пръста си на пулса на ситуацията.

Но може да се окаже, че не е нужно да купувате нищо. Започнете, като направите задълбочена ревизия на старите си мебели. Наистина ли трябва да бъде заменена? Не изхвърляйте нещо само защото е доста уморено. Събудете дизайнера във вас: кутия с обикновена боя и нови декоративни дръжки превръщат стар скрин в стилно произведение на изкуството.

В бюджетния римейк творческата енергия е нашето всичко. Повярвайте ми, много неща могат да се направят със собствените си ръце. Вдъхновете се от историите за програми за ремонт или видеоклипове в YouTube. И ако свържете цялото семейство към урока, процесът ще послужи като отличен вариант за общо забавление. Кой знае, може би ще имате нови хобита или ще решите да овладеете професията реставратор на мебели?

И накрая – няколко прости начина да спестите от мебели за стаи:

изберете вграден гардероб вместо обикновен. По-малко стени – по-малко разходи;

купете рамката и таблата отделно – тази опция ще бъде по-евтина;

не се страхувайте от простите мебели от IKEA. Кутия с боя може да превърне безликия килер в произведение на изкуството.

Заключение: креативният подход може да повлияе на това колко ще струват ремонтите в едностаен апартамент.

Но не забравяйте: спестяването на ремонт не трябва да влошава качеството на живота ви. Ако разберете, че все още няма да можете да постигнете желания резултат, има смисъл да преработите част от апартамента или да го отложите за известно време.

Източник: www.elliedesignstudio.com