05
юни

Еклектика в кухнята: смели дизайнерски идеи

В днешния динамичен свят интериорните тенденции са обект на постоянно развитие и промяна. Все по-често при обзавеждането и декорацията на жилищата се използва т.нар еклектика. В архитектурата и интериорния дизайн с този термин се обозначава използването на елементи от различни стилове.

Макар еклектиката да се възприема доста противоречиво от професионалистите, не може да се отрече, че когато се използва по подходящ начин, тя може да придаде индивидуалност и да внесе особен уют в жилището. Все пак трябва да бъдете внимателни, тъй като границата между оригиналност, постигната чрез еклектика, и претенциозна натруфеност, е много тънка.


Кухнята в еклектичен стил може да бъде красива и практична

Днес всеки интериор, който не може да бъде отнесен към конкретен стил, обикновено се нарича еклектичен. Като всяка концепция в интериорния дизайн, еклектичният стил има свои правила. Хармоничното съчетаване на мащаби, материали и цветове е от особено значение.

  • Спрете се на не повече от три стила — така ще можете по-лесно да ги съчетаете. Открийте общото между тях — най-често това са цветовете. За основа най-добре изберете неутрална тема – скандинавски стил, минимализъм или неокласицизъм.
  • Използвайте неутрални цветове за стените и пода, след това поддържащи цветове за основните мебели и накрая — няколко ярки акцента, каквито могат да бъдат вратите на кухненските шкафове, осветителните тела и аксесоарите.

Бъдете креативни, но внимателни

За да направите кухнята си едновременно интересна и уютна, погледнете интериора в неговата цялост и намерете свързващите звена.

Такива могат да бъдат цветовете или материите на използвания текстил, материалите, от които са изработени отделните мебели, и дори растенията. 

Съобразете пропорциите на различните елементи. Когато смесвате стиловете е важно никой от тях да не изпъква, а всички заедно да създават хармонична обстановка.


Многообразие и пъстрота

Не се страхувайте да експериментирате! Това е правилото в еклектичния интериор — да се свързват елементи, които на пръв поглед изглеждат несъвместими.

Присъщо за този стил е използването на множество декоративни елементи, които придават на помещението уют и бохемски привкус.

Именно тук е мястото да проявите творчество, така че смело добавете произведения на майстори занаятчии, сувенири от различни краища на света и картини. 

Определете търсената от вас атмосфера и след това пристъпете към „готвенето“ чрез пропорционално смесване на избраните стилове.


Еклектиката — мост между стилове и идеи

Еклектиката е много повече от това да съберем всичко на едно място.

  • Този стил изисква много усилия и творчество, за да може интериорът да изглежда добре и едновременно с това да бъде оригинален. Размерите имат значение.
  • Обърнете внимание на това как отделните елементи се вписват в пространството.
  • Нека по-големите и масивни мебели бъдат на по-заден план, а по-малките и леки като присъствие — на по-преден. По този начин се постига дълбочина и усещане за простор.