13
фев.

Дървени елементи в интериорния дизайн 

 

Дървото е естествен материал, който внася топлина във всеки дом и регулира влажността в интериора, така че може да се използва както в студен, така и в топъл климат. С него се постига прекрасна атмосфера най-вече през есента и зимата, защото интериорите, за които е използвано, създават усещане за пълна защита от вятъра и студа. 
 


  
Мебелите от масивна дървесина са част от модерния дизайн и по прекрасен начин допълват идилията в един топъл дом. Ако искате да засилите усещането за естественост и да накарате един съвременен апартамент да заприлича на дървена планинска хижа, можете да покриете стените с дървени панели. Те са голям хит през последните няколко години. 
 
Дървеният материал ще изглежда страхотно в кухнята. В кухненското помещение за пода обикновено са използвани керамични плочки, но един „килим“, изработен от тънки дървени плоскости или бамбук, ще служи като красива декорация и ще създаде усещане за топлина. Възможно е още да се използва и дървен плот за кухненския остров. Можете да заложите на комбинация с други материали, които да допълнят дървото, например метал или стъкло. 
 
Облицованите с дървени панели стени могат да създадат и уникален хол в рустикален стил. Не слагайте прекалено много мебели до стените, за да не скривате красотата и естественото очарование на дървото. 
 
За входното пространство на дома можете да използвате обработен дървен материал. Много е важно да накарате гостите да се чувстват добре още щом прекрачат прага на вашия дом. Това може да се постигне чрез използване на подходящ материал. Например, ако харесвате модерните щрихи, е възможно да комбинирате дървото с други материали, да кажем стъкло. 
 
 
 


  
Ако не сте сигурни какъв цвят дървен материал да изберете, е добре да знаете, че дизайнерите обикновено препоръчват да заложите на сигурното, а именно на по-светли цветове – например естествени дървесни нюанси, бяло и бежово. 
 
Можете да подредите мебелите от светло дърво по какъвто начин желаете, защото те не натоварват обстановката визуално и освен това са много добър избор за малки домове и стаи. Също така, когато сте използвали мебелировка в светла дървесина, декоративните елементи, например картини, вази и др., както и самите стени, ще се откроят. 
 
Дървото е любим материал от миналото и настоящето, който определено няма да загуби своята актуалност и занапред.