10
апр.

ДИЗАЙН НА ДЕТСКА СТАЯ: ИДЕИ, ИЗБОР НА ЦВЯТ И СТИЛ

Дизайнът на детската стая е чудесна възможност да дадете воля на фантазиите, смелите желания и творческите умения. Каква да бъде детската стая, решавате само вие, a ние ще ви покажем как да я направите още по-добра.

Особености на дизайна на детска стая

Интересният дизайн на детска стая трябва не само да бъде визуално красив, но и да отговаря на някои изисквания:

Безопасност.

Колкото по-малко е детето, толкова повече внимание трябва да се обърне на липсата на остри ъгли, скрито окабеляване и други елементи. Децата растат бързо и техните стаи също трябва да растат заедно с тях.

Лесно почистване.

Момчетата и момичетата обичат да рисуват по стените, да залепват пластилин по мебелите или подовете и да показват други артистични таланти. По-добре е родителите да се подготвят за това предварително – да изберат миеща се боя, лесно почистващи се повърхности на мебелите и т.н. Свободно място.

Стаята за деца е предимно игрална зала, така че зоната за спане и работа трябва да бъде поставена така, че да има място за забавление.

Акцент върху възрастта.

За дете под 2-3 години са достатъчни детско креватче и място за съхранение, учениците ще имат нужда от работно място, тийнейджърите вероятно ще поискат телевизор или компютър в стаята.

Преди няколко години дизайнът на детска стая беше неразривно свързан с пола на бебето: за момчета – синьо, за момичета – розова палитра. Днес границите са размити и са добавени още цветове към стандартните полови нюанси: бяло, сиво, зелено, жълто, червено. Когато планират ремонти в детска стая, съвременните дизайнери обръщат повече внимание на характеристиките на стаята (размер, осветление), както и на избрания стил.

Малките детски стаи изискват светли цветове: бяло, сиво, бежово, нежни пастелни нюанси. Просторните могат да бъдат подредени в светла палитра, но с помощта на големи тъмни или светли повърхности. Ако прозорците на стаята са обърнати на север, обърнете внимание на топлите нюанси, които ще зареждат детската стая със слънчева светлина: жълто, оранжево и т.н.

В твърде светла стая, напротив, създайте успокояваща прохлада: цветовете, базирани на синьо, зелено, сиво, ще се справят с тази задача.

В дизайна на детска стая също си струва да се вземе предвид психологическото въздействие на различни цветове.

Декор на стаята

Бял.

Повишава самочувствието, насърчава развитието на творчеството. По-добре да се комбинира с други нюанси.

Сиво. Дава усещане за стабилност, спокойствие. Може да допринесе за самоизолация.

Жълто. Насърчава развитието на интелектуални способности.

Зелено. Помага за концентрация. Облекчава безсънието.

Червен. Той възбужда централната нервна система, не може да се използва като доминиращ.

Оранжево. Неагресивно червено, подобрява настроението, зарежда с енергия.

Син. Успокоява, стимулира релаксация и здрав сън.

Какво да вземете предвид при ремонт?

Дизайнът на детска стая се усложнява от високите изисквания за безопасност и екологичност. За стени изберете дишащи естествени материали, които не отделят вредни вещества. Обикновена хартия, оригинален плат, тапети от корк, специални бои за детски стаи. Подходяща е дървена облицовка – например, ако отдолу е облицовано, а горната е тапет.

Подът във вътрешността на детската стая е любимо място за игри, затова е препоръчително да го изолирате. Поставете всичко отгоре на системата “Топъл под”: ламинат, паркет, линолеум. Ако апартаментът е топъл, подовото отопление не е необходимо – просто поставете килим или матрак върху подовото покритие.

Подбираме и правилно подреждаме мебели

Изисквания за мебели за детска стая:

липса на остри ъгли;

екологичност;

лесно почистване;

ергономичност.

Детско креватче за всяка възраст трябва да е по-дълго от ръста на детето. Минималната ширина за комфортен сън: 80-90 см.

Рамката е по-малко важна в сравнение с матрака: от ранна възраст тя трябва да бъде с високо качество и ортопедична, за да не навреди на стойката.

Работното място зависи и от ръста на детето. Ето приблизителна таблица за височината на столчето за хранене и масата за детска стая:

Височина на детето, см 90 120 140 160

Височина на седалката, см 22 30 37 40

Височина на плота, см 40 52 62 67

Днес в продажба можете да намерите модели работни бюра с регулируема височина на плота на масата и стола – това е най-добрият вариант, за да не сменяте мебелите всяка година.

Опитайте се да организирате съхранение в детската стая, така че те сами да могат да извадят необходимите предмети и да ги поставят на място. За да направите това, на долните рафтове на шкафове и скринове те поставят това, което бебето може да вземе самостоятелно, а отгоре това, което е само с разрешение на родителите (например: бои, флумастери ). В стая за тийнейджър истинският собственик на стаята самостоятелно ще реши какво и къде е по-удобно за него да съхранява. Мебелите са подредени с максимално спестяване на място, особено в малка детска стая. За това леглото е поставено например в ниша от гардероби. Или се инсталира двустепенна конструкция, където отгоре има място за спане, а отдолу зона за изучаване или съхранение на нещата.

Нюанси на зониране

Висококачественият дизайн на детска стая задължително я разделя на зони.

Те са основно 4 от тях: спалня; гардероб; работна среда; игра.

Първото е място за спане: удобно легло или диван.

Дрехите и полезните аксесоари за бебето (памперси, козметика) са в гардероб.

Работното пространство включва стол, маса, място за съхранение на канцеларски материали и компютър.

Зоната за игра се състои от кутии с играчки, удобни пуфове или фотьойли, приставки. Ако детето има хоби, можете да добавите пета зона: там се поставят например пиано или статив.

Има два вида зониране в дизайна на детска стая:

Хоризонтално.

Между зоните се окачват завеси, поставят се екрани и стелажи.

Или използват визуални техники за разделяне на пространството: например различни тапети. Подходящ за относително големи (16+ кв.м) стаи.

Вертикален.

Мястото за спане е разположено в горната част, под него е работна маса, до него е просторен гардероб.

Останалото пространство се използва за създаване на игрална зала.

Мислим върху осветлението

Интериорният дизайн на детска стая, макар и различен от другите стаи, също изисква зоново осветление. Ще имате нужда от централно осветление (полилей на тавана, лунички); настолна лампа на работния плот; лампа в зоната за четене; нощна лампа над леглото.

Какъв декор би бил подходящ за детска стая?

Дизайнът на детската стая е най-богат на декорация. В същото време декоративният дизайн се постига не само чрез аксесоари, но и чрез функционални елементи. Стените могат да бъдат боядисани с бои или залепени с фотомодули с любимите герои, животни или други интересни предмети. По-практичен вариант са вътрешните стикери. Те могат да бъдат премахнати или заменени, без да се налага ремонт. Мебелите също могат да бъдат на ярко място в детската стая. Например легло с форма на кола или табла във формата на глава на Мики Маус. Мек стол със заешки уши, пуф във формата на котка или мече е не само удобна седалка, но и прекрасна играчка. Мебелите също могат да бъдат необичайни – рафт като къща или молив под формата на ракета ще се превърнат в акцент в интериора.

В какъв стил е по-добре да украсите стаята?

Стилът на детската стая и интериорният дизайн се избират въз основа на общия стил на апартамента, интересите и темперамента на детето.

Таванското помещение ще се хареса повече на тийнейджърките.

Прованс е по-подходящ за нежни натури.

Класическият стил е за сдържани и плахи деца.

Неокласическата детска стая, напротив, ще се хареса на почти всички.

Модерните детски стаи често са декорирани в скандинавски стил – той е универсален и уютен, но някои деца може да почувстват липса на ярки детайли. Затова тяхното присъствие трябва да се обмисли предварително. Стая за две деца може да бъде разделена на две половини, които ще се различават както по стил, така и по цвят. Но трябва да се погрижите за плавен преход между двете части, така че да изглеждат като едно цяло.